SAD ŽELI DA KOREI NADZIRE SIGURNOST I FINANCIJE PALESTINACA

Sjedinjene Države žele da novi palestinski premijer Ahmed Korei ima nadzor nad sigurnosnim snagama i financijama kako bi mogao suzbiti terorizam, rekao je u srijedu glasnogovornik State Departmenta.

Korei je u srijedu prihvatio premijersku dužnost nakon što je dosadašnji premijer Mahmoud Abbas dao ostavku zbog nesuglasica s palestinskim predsjednikom Yasserom Arafatom.

"Bitno je da novi premijer ima ovlasti da kontrolira snage sigurnosti i financije palestinskih vlasti kako bi zaustavio organizacije poput Hamasa i Islamskog džihada i poduzeo akcije u suzbijanju terorizma", rekao je na konferenciji za novinare u State Departmentu glasnogovornik Richard Boucher.

Korei je pristao biti novim premijerom samo dan nakon što je u napadima palestinskih bombaša samoubojica kod Tel Aviva i u Jeruzalemu poginulo 15 ljudi.

Novi val nasilja ugrožava provedbu mirovnog plana za Bliski istok koji podupiru Sjedinjene Države, a koji predviđa stvaranje palestinske države do 2005.

"Nećemo ostvariti napredak u rješavanju palestinskog pitanja dok Palestinci ne ostvare napredak u suzbijanju terorizma", kazao je Boucher.

Sjedinjene Države ne žele surađivati s Arafatom za kojega, kako je rekao Boucher, vjeruju da je dio "problema, a ne rješenja". SAD želi da Arafat prepusti nadzor nad snagama sigurnosti premijeru i palestinskoj vladi kako bi se mogli boriti protiv palestinskog terorizma.

Američka vlada, međutim, nije sklona izraelskim idejama da protjera palestinskog predsjednika s kojim ne žele raditi.

Boucher je kazao kako SAD ne vidi kako bi protjerivanje Arafata sa Zapadne Obale pridonijelo mirovnom procesu, te da ne bi bilo bolje da je izvan zemlje "obilazeći glavne gradove po svijetu".



(Hina) sl rb

Pročitajte više