Sanader daje HSLS-u i DC-u po jedno ministarsko mjesto

HDZ-ova manjinska vlada bit će višestranačka, što znači da će najvjerojatnije dva ministarska mjesta dobiti  DC i HSLS. Tko će zasjesti u fotelje ključnih ministarstva nije poznato, ali je potvrđeno da će nova vlada biti manja, imat će od 12 do 14 ministarstava.

Nakon što je HDZ jučer dobio potpis za tri glasa Hrvatske stranke umirovljenika, nedostaje mu još jedan potpis kako bih imao 77 potrebnih potpisa potpore kojima bi predsjedniku države Stipi Mesiću zajamčili da imaju parlamentarnu većinu. U HDZ-u vjeruju da će taj potpis dobiti danas. Kako je najavio sam predsjednik Mesić, mandat za sastav vlade dat će Ivi Sanaderu vjerojatno u ponedjeljak.

"Večernji list" doznaje u vrhu HDZ-a da će nova vlada biti manja, od 12 do 14 ministarstva, i višestranačka. To znači da će Sanader ministarska mjesta ponuditi najvjerojatnije partnerima iz HSLS-a i DC-a. Nije poznato koliko će potpredsjednika imati nova vlada, isto tako tajna je tko će zasjesti u fotelje ključnih ministarstava.

Vrlo je izgledno da će doći do spajanja ministarstava poljoprivrede i turizma, te spajanja ministarstava kulture i zaštite okoliša. Postoji mogućnost da se ministarstva znanosti i prosvjete spoje u Ministarstvo obrazovanja.

S namjerom da zadobije naklonost HSS-ovaca, Sanader je navodno obećao da će više od stotinjak HSS-ovaca ostaviti na njihovim sadašnjim pozicijama (pomoćnici ministara, direktori u državnim poduzećima, visoke funkcije u državnoj upravi, odnosno lokalnoj upravi i samoupravi). U HDZ-u navodno cijene bivše ministre Mimicu i Jurčića, ali za njih nema mjesta u novoj vladi jer su se stranački vezali.

 

Pročitajte više