Sanader danas sa čelnicima parlamentarnih stranaka o hrvatsko-slovenskom pitanju

PREMIJER Ivo Sanader danas će se u podne sastati s predsjednicima parlamentarnih stranaka, kako bi s njima raspravio o pitanju hrvatsko-slovenskih odnosa.

To će biti posljednji sastanak u vezi tog pitanja pred Sanaderov sastanak sa slovenskim premijerom Janezom Janšom na Bledu u nedjelju, gdje će raspravljati o slovensko-hrvatskim odnosima.

Sanader i Janša već su se, kako neki pretpostavljaju, navodno dogovorili o arbitraži. Slovenija je, kako javljaju mediji, navodno spremna na arbitriranje na Međunarodnom sudu pravde u Haagu, ali uz tri uvjeta.

Prvi je uvjet da se odlučuje o cijeloj morskoj i kopnenoj granici, drugi je da se odlučuje na osnovi "povijesnih okolnosti" i "načela pravičnosti", a treći je da se uzme u obzir stanje koje je na granici bilo 25. lipnja 1991. kad su se dvije države osamostalile.

Na današnjem sastanku Sanader će se konzultirati s čelnicima parlamentarnih stranaka kako bi vidio postoji li konsenzus o stavovima koje će u nedjelju zastupati. Na sastanak navodno nije pozvana i predsjednica DC-a, Vesna Škare-Ožbolt.

"Hrvatsko-slovensko pitanje" posljednjih je dana, podsjećamo, izazvalo i pravi mali rat video isječcima na Youtubeu, kada je jedan korisnik spomenutog internet servisa pod nadimkom "Ljutiti Slovenac" postavio video uradak naziva "Why Croatia Sux", u kojemu europske lidere poziva da Hrvatskoj koja je "nerazvijena zemlja" i u kojoj živi narod "koji krade zemlju", pri čemu ih upućuje da navode o krađi "provjere" kod Srba, Mađara i Bosanaca, ne dozvole ulazak u Europsku uniju. Spomenuti je video uradak ubrzo uklonjen s Youtubea, a u međuvremenu su se pojavila dva nova, koja brane Hrvatsku od optužbi "Ljutitog Slovenca".

Foto: Index

Pročitajte više