SANADER DOPUTOVAO U SAD, U PONEDJELJAK ĆE PRISUSTVOVATI PRIMANJU SEDAM NOVIH ČLANICA U NATO

Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je u Sjedinjene Države gdje će u ponedjeljak u Washingtonu sudjelovati na svečanosti obilježavanja primanja sedam novih članica u NATO. L

Premijer, koji će se u nedjelju u New Yorku, u hrvatskoj župi Svetog Ćirila i Metoda, susresti s predstavnicima hrvatskih iseljenika, u ponedjeljak će u Washingtonu sudjelovati u svečanosti obilježavanja prijama Bugarske, Estonije, Latvije, Litve, Rumunjske, Slovačke i Slovenije u NATO.

Svečanosti obilježavanja prijama u NATO sedam tranzicijskih europskih zemalja članica Vilniuske skupine nazočit će njihovi premijeri kao i premijeri druge tri članice skupine: Hrvatske, Albanije i Makedonije koje žele u punopravno članstvo Saveza.

Premijeri sedam zemalja predat će dokumente o pristupu koji se pohranjuju u američkom State Departmentu čime će njihove zemlje i formalno postati nove članice NATO-a.

Predviđen je zajednički susret i razgovori premijera deset zemalja s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom, državnim tajnikom Colinom Powellom te američkim kongresnicima i senatorima.

Hrvatski premijer će nazočiti i svečanom prijamu za deset predsjednika vlada u organizaciji, što ga priređuju etničke zajednice sedam novih članica NATO-a i na kojemu bi trebao govoriti američki ministar obrane Donald Rumsfeld.

Uz premijera Sanadera svečanosti u Washingtonu će nazočiti i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

(Hina) xsl yrt

Pročitajte više