Sanader: HDZ nema veze s izgredom u Imotskom

NOSITELJ i prvi na HDZ-ovoj listi u X. izbornoj jedinici Ivo Sanader danas je u Splitu izjavio kako je ta stranka "energično osudila jučerašnji izgred u Imotskom te da čovjek koji je izazvao izgred uopće nije član HDZ-a", a, kako je rekao, "HTV je sinoć izgredu u Imotskom te Liniću i Jurjeviću koji prozivaju HDZ dao golemi prostor", iako HDZ, tvrdi Sanader, s tim nema nikakve veze.

Kako tvrdi Sanader, jučerašnji napadač jajima na Linića i Jurjevića član je HČSP-a, branitelj oboljeli od PTSP-a. Sanader je izjavio kako ne isključuje i mogućnost da SDP i sam organizira takve izgrede kako bi, tvrdi, skrenuo pozornost i oblatio HDZ jer je svjestan da gubi izbore.

Uvjeren da HDZ pobjeđuje u svim izbornim jedinicima, uključujući i Istru, "jer sve ankete na to upućuju", Sanader tvrdi da je toga svjestan i Račan te da su napadi SDP-a na HDZ zato tako ogorčeni. Kako je rekao, HDZ i on osobno se zauzimaju za kampanju jasnih riječi, a ne kako je ocijenio, za mutne formulacije kao što su SDP-ove.

"SDP je tvrdio da HDZ neće mirno predati vlast, a mi smo ju predali, i sada pozivam Račana da se pripremi da na isti način mirno preda vlast HDZ-u nakon 23. studenoga, rekao je.

Osuđujući jučerašnji izgred, Sanader je rekao i da političke stranke nisu neprijatelji nego rivali. Od svih u HDZ-u tražim puno poštivanje svakoga čovjeka, bez obzira na to kojoj stranci ili vjeri pripada, moramo poštivati načela snošljivosti jer stranke postoje zbog građana, a ne obratno, kazao je Sanader.

Govoreći o odazivu na izborne skupove, Sanader je izjavio da na skupove SDP-a dolazi par stotina ljudi, a na HDZ-ove tisuće njih. Da u X. izbornoj jedinici vrijede Marin Jurjević i splitski SDP, onda im Račan ne bi slao Linića, ocijenio je Sanader.

Odgovarajući na novinarska pitanja o autobusima kojima HDZ na skupove dovodi ljude, kako to tvrdi SDP, Sanader je izjavio, kako s njim na izborne skupove ide samo jedan autobus mladih članova stranke volontera, bez ikakve naknade. To je pedesetak mladih, rekao je Sanader upitavši što je to za skup, na primjer u Imotskom, gdje je bilo tri tisuće ljudi.

Na pitanje hoće li se odazvati Linićevu pozivu za TV dvoboj na lokalnoj televizijskoj postaji, Sanader je odgovorio da je on na sučeljavanje pozvao Račana, koji se, tvrdi, nije odazvao.

"Prihvaćam Linićev izazov samo ako Račan kaže da je Linić njegov opunomoćenik i da je prvi čovjek SDP-a", kazao je Sanader.

Pročitajte više