Sanader: HDZ se u razdoblju između dva izborna sabora konsolidirao i vratio na vlast

Predsjednik HDZa Ivo Sanader, podnoseći danas na 9. Općem izbornom saboru HDZa izvješće o radu stranke, istaknuo je da se u razdoblju od 7. Izbornog sabora (godine 2002.), stranka "konsolidirala i vratila na vlast, a HDZova je Vlada dobila pozitivan avis (mišljenje) Europske komisije za Hrvatsku, te otvorila vrata punopravnom članstvu u Europskoj uniji".

"Ta preporuka Europske komisije dramatično je promijenila hrvatski vanjskopolitički položaj Hrvatske, a u lipnju očekujemo i odluku Vijeća ministara da Hrvatska dobije status kandidata za punopravno članstvo u EU i započinjanju pregovora o tome", rekao je Sanader.

Predsjednik HDZ-a zaključio je da je time završen jedan dio suvremene hrvatske povijesti, od osamostaljenja Republike Hrvatske do danas.

Zahvalio je stranačkom članstvu na marljivom radu i doprinosu pobjedi na parlamentarnim izborima, pozvavši ih da i u Rijeci i u Primorsko-goranskoj županiji na lokalnim izborima iduće godine promijene odnos političkih snaga u korist HDZ-a.

Opći izborni sabor HDZ-a održava se u Rijeci, odnosno po prvi puta izvan Zagreba, čime stranka želi ojačati svoj utjecaj u tom dijelu Hrvatske, rekao je Sanader.

Stranačko članstvo pozvao je na izdizanje iznad pojedinačnih interesa unutar stranke, naglasivši kako nema višeg interesa od onih hrvatske države.

Dodao je da saborski zastupnici i članovi Vlade moraju voditi računa o interesima birača, naglasivši da su birači - građani najviša instanca demokracije.

Govoreći o odnosima sa SDP-om, predsjednik HDZ-a otklonio je svaku mogućnost koaliranja s tom strankom, a njezinom predsjedniku, Ivici Račanu, odgovarajući na njegove optužbe na račun HDZ-a, poručio neka "prvo pomete pred svojim vratima".

Sanader je također ocijenio da HSS vodi na "politikantski i prizemni način politiku protiv HDZ-a" te da će takvo postupanje "doživjeti istu sudbinu kao i HSS-ova interpelacija u Hrvatskom saboru kada su (za nju) dobili samo 7 glasova".

Predsjednik HDZ-a i premijer Sanader - odbacujući HSS-ove optužbe da je u pregovorima s EU o Protokolu 7 Vlada dopustila veliko povećanje uvoznih kvota - rekao je da su one sad manje uoči proširenja EU, nego što su one koje su dogovorili bivši ministar Pankretić i SDP.

Naglasio je i da su Hrvatskoj povećane izvozne kvote u EU.

Sanader je također rekao da je rješenje gospodarskih problema, nezaposlenosti, visoke zaduženosti i vanjskotrgovinskog deficita u jačanju malog i srednjeg poduzetništva, povećanju izvoza i osvajanju novih tržišta.

Ponovio je opredjeljenje svoje Vlade za suradnju s Haaškim sudom, ističući kako će se Hrvatska svim pravnim sredstvima boriti pred tim sudom protiv neprihvatljivih optužnica haaškog Tužiteljstva.

Naglasio je i da nitko ne može mijenjati istinu o Domovinskom ratu.

Sanader je podsjetio na teške trenutke HDZ-a nakon smrti utemeljitelja stranke i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, te gubitka parlamentarnih i predsjedničkih izbora.

"Nismo se predavali, izvukli smo pouke iz pogrešaka i bili smo spremni na borbu s političkim protivnicima", rekao je predsjednik HDZ-a, ocjenivši kako u HDZ-u mogu biti ponosni na učinjeno.

"Znali smo što hoćemo, imali smo viziju i dobili smo potporu stranačkim programima", dodao je Sanader.

Na današnjem Izbornom saboru prihvaćene su i promjene stranačkog Statuta, te je provedeno glasovanje za izbor novoga stranačkog vodstva koje će voditi stranku u idućem četverogodišnjem mandatu.

Oko 13 sati još je uvijek bilo u tijeku prebrojavanje glasova.

Na HDZ-ovu saboru, kao gosti nazočni su predsjednica Demokratskog centra (DC) i ministrica Vesna Škare Ožbolt, predsjednik HDZ-a BiH Bariša Čolak, predstavnici srodnih političkih stranaka iz Slovenije, Mađarske, Francuske, predstavnici diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj, Misije OESS-a u Hrvatskoj, te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.



(Hina) xdmak ysp

Pročitajte više