Sanader: Neću dopustiti da Hrvatska postane Beirut

IVO SANADER u svom je obraćanju povodom ubojstva Ive Pukanića bio vrlo oštar i najavio je rat organiziranom kriminalu.

"Vlada najoštrije osuđuje ovaj zločin. Neću dopustiti da Zagreb postane Beirut, da njene ulice postanu bojno polje. Neću dopustiti da ulicama Hrvatske teče krv", podvukao je Sanader koji je najavio da će sve resurse usmjeriti na borbu protiv organiziranog kriminala kako bi hrvatske građane uvjerio da je Zagreb siguran grad i da je Hrvatska i dalje sigurna država.

"Nećemo dozvoliti da Zagreb postane Beirut, uvjeravam javnost da će Hrvatska uključiti sve ono najbolje što ima. Očekujem da se otkriju i ovi teroristi kako se našlo ubojice Luke Ritza. U rješavanje ovog slučaja uključit ćemo sve ono najkvalitetnije što Hrvatska ima", rekao je Sanader.

"Ovo je trenutak za zajedništvo i odlučnost, zato će na sjednici VONS-a biti i predsjednici političkih stranaka. Čuo sam se s Milanovićem i izvijestio ga o svemu", dodao je.

Budući da se likvidacija Pukanića dogodila samo dva tjedna nakon ubojstva Ivana Hodak i mjera koje je tada Sanader najavio, premijer je upitan ne znači li ovo ubojstvo da se mafija ne boji Vladinih mjera.

"Pitanje je radi li se ovdje o mafiji ili terorizmu. Ovdje je riječ o nečem puno većem", odgovorio je Sanader najavivši da će pokrenuti najavljene mjere i prije nego se to prvotno planiralo.

Pukaniću prije dva mjeseca skinuta policijska zaštita

Na pitanje jesu li Vlada i svi građani pobijeđeni, Premijer je rekao da se ovdje radi o tome hoće li pobijediti pravna država ili ovaj drugi oblik, mafija ili terorizam, te je poručio kako je on uvjeren da će pobijediti pravna država.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko je bio upitan kako je moguće da je Pukanić kao štićena  osoba ubijen te je izvijestio kako je Pukaniću zaštita skinuta prije dva mjeseca u dogovoru s njime. Najavio je da će odmah noćas proučiti bilješke o skidanju njegove zaštite.

Nema uvođenja izvanrednog stanja

Iako je prije samo dva tjedna brutalno likvidirana usred bijelog dana 26-godišnja Ivana Hodak, a večeras i Ivo Pukanić, Sanader ne razmišlja još o uvođenju izvanrednog stanja.

Postavilo se i pitanje opstruiranog procesa protiv tzv. zločinačke organizacije 2000. i bi li došlo do ovih ubojstava da se nije sabotirao taj proces te da nisu protjerani ljudi koji su radili na tome, poput tadašnjeg državnog odvjetnika Radovana Ortynskog. Tomislav Karamarko nije htio špekulirati što bi bilo kad bi bilo, te nije htio reći hoće li sada vratiti te ljude koji su radili na procesu protiv zagrebačke mafije. Rekao je da je policija u fazi restrukturiranja i regrutiranja kvalitetnih kadrova te je najavio povećanje suradnje s kolegama u regiji.

D.M.
Foto: Index

Pročitajte više