Sanader: Nema tolerancije za one koji krše hrvatske zakone

REAGIRAJUĆI na najnoviji slovenski incident na hrvatskoslovenskoj granici hrvatski premijer Ivo Sanader je rekao kako takve slučajeva Hrvatska ne može tolerirati, ali i upozorio da se protivi bilo kakvoj eskalaciji.

Hrvatska policija je u srijedu na graničnom prijelazu Plovanija zadržala više slovenskih državljana koji su se vraćali iz posjeta Jošku Jorasu iz Mlina u Bujama, a među njima su bili i dva zastupnika Slovenske pučke stranke.

Premijer Sanader, koji u New Yorku sudjeluje na Općoj skupštini UN-a, komentirao je taj događaj hrvatskim novinarima.

Upitan koliki je prag tolerancije hrvatske Vlade na ovakve slovenske incidente Sanader je odgovorio: "Pa, nema tolerancije. Ako netko krši graničnu crtu, ako ulazi u Hrvatsku bez dokumenata i bez da poštuje hrvatske zakone onda će hrvatska policija uredovati kao i u svakom drugom slučaju".

Sanader je rekao kako još čeka punu informaciju od hrvatskog ministra unutarnjih poslova i da će kada je dobije moći pobliže ocijeniti o čemu je riječ, ali i upozorio da "sigurno da nije dobro da dođe ni do kakve eskalacije",

Sanader je ocijenio da su motivi za ovu slovensku provokaciju "izborna kampanja, izbori koji su za desetak dana".

"Mi znamo da između Hrvatske i Slovenije postoje otvorena granična pitanja", rekao je Sanader. "Međutim, dodao je on, bit ću protiv bilo kakve eskalacije tih pitanja i ako ih ne možemo riješiti u bilateralnim pregovorima na zadovoljstvo obje strane onda treba učiniti ono što je bilo i u svakom drugom slučaju između dvije zemlje, znači treba ići na međunarodnu arbitražu".

"To je ono što Hrvatska predlaže", kazao je hrvatski premijer.

Sanader je rekao kako su "nepotrebni ovakvi izleti i provokacije kao što to čine neki ljudi sa slovenske strane" i kako se nada "da će se nakon skorašnjih parlamentarnih izbora u Sloveniji situacija smiriti, da će se stanje stabilizirati".

On je međutim upozorio da će granični problem između dvije zemlje i tada ostati neriješen. "Problem moramo riješiti ili bilateralnim dogovorom ili međunarodnom arbitražom", kazao je premijer Sanader.

Pročitajte više