Sanader: Približavanje EU pridonijet će jačanju odnosa RH i SCG

PUT PREMA Europskoj uniji ubrzat će sve procese i rješavanje svih otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije i Crne Gore, izjavio je hrvatski premijer Ivo Sanader u intervjuu za srbijansku agenciju Tanjug uoči sutrašnjeg posjeta srbijanskog premijera Vojislava Koštunice Zagrebu.

Koštunica je prvi srbijanski premijer koji dolazi u posjet Hrvatskoj od uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja.

"Čuo sam ocjene da odnosi stagniraju, ali se ne slažem s njima. I Hrvatska i Srbija i Crna Gora bile su usredotočene na rješavanje domaćih zadataka kada je riječ, prije svega, o napretku prema Europskoj uniji. Dakle, nije riječ o stagnaciji, nego o kvalitetnom iskoraku i Hrvatske i Srbije. I to nikad ne možemo promatrati izdvojeno iz cjelokupne situacije, iz bilateralnih odnosa", rekao je Sanader.

Prema njegovim riječima, put prema Europskoj uniji bitan je katalizator, a u mnogo čemu i motor daljnjeg razvoja i daljnjeg napretka, pa i u međusobnim odnosima, prenosi Tanjug.

"Jer, kako ćemo sutra surađivati s 28 zemalja Europske unije ako ne možemo surađivati ovdje u ovom dijelu Europe", rekao je Sanader.

Govoreći o pitanju nestalih, premijer Sanader suglasio se da problem oko 700 nestalih hrvatskih Srba "apsolutno zaslužuje" jednaku pozornost kao i potreba da se razjasni sudbina svakog od 1.142 nestalih Hrvata, prenosi srbijanska agencija.

"Svaki nestali član jedne obitelji tragedija je za tu obitelj i država ima odgovornost da pomogne u otkrivanju istine o svakoj pojedinačnoj žrtvi. Obitelj ima pravo na istinu. To je naša ključna zadaća", rekao je Sanader.

Dodao je da u ovom trenutku ne bi bilo dobro i formalno spajati ta dva popisa, jer bi se time mogle ispolitizirati ljudske tragedije.

Komentirajući podatke OESS-a, prema kojima je 1995. Hrvatsku napustilo 300.000 Srba, 120.000 se vratilo, a samo je 40 posto ostalo, kao i ocjene da ti podaci upućuju na zaključak da je politika hrvatske Vlade prema povratku izbjeglih i raseljenih više za "vanjsku upotrebu", a ne rezultat njezine istinske predanosti rješavanju tog pitanja, Sanader je kazao:

"Ako bi se to izvješće OESS-a čitalo na objektivan način, onda bi to, po meni, zvučalo ovako: Hrvatska vlada nema nikakvih problema, jer to za nju nije političko pitanje, nego organizacijsko-financijsko, ako hoćete tehničko."

Sanader je također naglasio da u prvom planu nije stav Vlade, nego osoban izbor svakog čovjeka da živi gdje hoće, a država, kako to piše i u Daytonskom sporazumu, tu odluku mora poštivati.

"Ono što nikada ne dolazi u pitanje jest privatno vlasništvo. Privatno vlasništvo je apsolutno neupitno. I mi smo uspjeli, upravo u tom smislu, riješiti sve slučajeve, osim nekoliko", rekao je.

Sanader je također kazao kako očekuje da će premijer Koštunica pridonijeti rješavanju problema Hrvata koji su napustili Srbiju i Crnu Goru, prije svega Vojvodinu, zbog političkog pritiska, prijetnji i incidenata.

"Ako se neki Hrvat hoće tamo vratiti, onda mu to treba i omogućiti. To je jedno univerzalno načelo koje vrijedi za sve", rekao je.

"Zadaća svih nas na ovim prostorima jest da nadiđemo traume, da pokušamo preskočiti svoju sjenu. I o tome ću sigurno razgovarati s premijerom Koštunicom", rekao je Sanader.

Ponovno paljenje prostorija Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" u Splitu Sanader je osudio kao incident koji sigurno ne pridonosi daljnjoj normalizaciji i međusobnoj toleranciji.

"Ne želim biti zloguki prorok, ali vjerojatno još neko vrijeme nećemo biti slobodni od tih incidenata", rekao je i dodao: "Ne možemo se praviti kao da nije bilo rata, kao da nije bilo žrtava".

Potreba da se "prevladaju rane" i vrijeme koje je potrebno za taj proces po Sanaderu je i dio objašnjenja za slabu kulturnu suradnju između Hrvatske i Srbije, prenosi Tanjug.

"Kultura je osjetljivija od ekonomije", rekao je, podsjećajući na ekonomske pokazatelje, koji upućuju na povećanje robne razmjene između dvije zemlje.

Glede statusa Kosova, Sanader je kazao da rješenje neće biti moguće bez Beograda.

"To je vrlo logičan način razmišljanja, ali i akcije. Nema rješenja Kosova bez Beograda", rekao je.

Na pitanje kako vidi mogući rasplet odnosa na relaciji Beograd - Podgorica, Sanader je naglasio da je legitimno pravo političkog vodstva Crne Gore da organizira referendum.

"I tu želim vrlo jasno reći: ne želimo se miješati u političke procese u državnoj zajednici, ali ćemo poštivati demokratski donesene odluke", rekao je Sanader i dodao kako demokratske procese nikako ne bi trebalo sprječavati nedemokratskim metodama.

Premijer Sanader čestitao novoj njemačkoj kancelarki

Hrvatski premijer Ivo Sanader uputio je čestitku Angeli Merkel u povodu preuzimanja dužnosti njemačke kancelarke, priopćio je u utorak Vladin Ured za odnose s javnošću.

"U ime Vlade Republike Hrvatske i u svoje osobno želim Vam najsrdačnije čestitati na izboru za kancelarku Savezne Republike Njemačke", poručuje Sanader novoj predsjednici njemačke vlade.

Hrvatski premijer u čestitki ističe kako nema nikakve sumnje u to da će se prijateljski odnosi između Hrvatske i Njemačke pod vodstvom Angele Merkel intenzivirati i dalje izgrađivati.

"U ovim nemirnim vremenima u kojima puno naših europskih kolega stoji pred velikim iskušenjima od posebnog je značenja ideju europskog udruživanja provoditi odgovorno i učinkovito. U tome Njemačkoj pripada jako važna uloga", stoji u Sanaderovoj čestitki.


Premijer se u poruci Angeli Merkel prisjeća vremena pod kancelarom Konradom Adenauerom, "koji je zajedno sa svojim europskim prijateljima inicirao i uspješno poveo ideju o udruženoj Europi poslije Drugog svjetskog rata pod teškim društvenopolitičkim uvjetima".

"Prisjećajući se tog vremena siguran sam da će Njemačka pod Vašim vodstvom kao kršćansko-demokratske kancelarke uspješno savladati predstojeće izazove u interesu svojih građana i sveeuropske ideje", kaže Sanader.

"Izgradnja međusobnog povjerenja i zalaganje za mirnu i udruženu Europu je, po mom mišljenju, i dalje temeljni princip koji nas sve povezuje i kojem pripada naša posebna pažnja", navodi se u poruci hrvatskog premijera novoizabranoj njemačkoj kancelarki.

Pročitajte više