SANADER U MOSTARU O ODNOSIMA RH I BIH

Predsjednik HDZ Republike Hrvatske Ivo Sanader u ponedjeljak je u Mostaru izrazio želju da BiH, kao što je to učinila Hrvatska, što prije preda aplikaciju za punopravno članstvo u Europsku uniju jer je budućnost BiH i Hrvatske u Europi i euroatlantskim integracijama, kako je naglasio, zajednička.

Sanader je to izjavio nakon sastanka s čelništvom HDZ BiH koje su predvodili obnašatelj dužnosti predsjednika te stranke Beriša Čolak i član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

"Mnogo toga povezuje naše dvije zemlje i mi osjećamo odgovornost za sudbinu Hrvata u BiH", rekao je Sanader.

Sanaderov posjet Mostaru i susret s vodstvom HDZ BiH slijedio je uoči skorašnjeg sabora HDZ BiH koji je zakazan za 26. travnja ove godine.

Sanader je na konferenciji za novinare komentirao i Sporazum o tranzitu kroz luku Ploče te Sporazum o dvojnom državljanstvu između Republike Hrvatske i BiH.

Sporazum o luci Ploče, po Sanaderovu mišljenju, u najmanju je ruku podložan reviziji jer je Dubrovačko-neretvanska županija nedavno iznijela primjedbe na njegov sadržaj. Pri tomu je Sanader dodao kako je Hrvatska započela proces decentralizacije, pa središnja vlast u Zagrebu ne može nametnuti županijama ono što one smatraju štetnim za svoj interes.

Osvrćući se na dvojno državljanstvo Sanader je rekao kako je u novinama pročitao izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova Tonina Picule da će taj sporazum biti postignut do kraja godine, ali, smatra Sanader, to nije realna procjena.

"Ja kao predsjednik najjače stranke u Republici Hrvatskoj i potpredsjednik vanjskopolitičkog odbora, nemam ni približno dovoljno informacija ni o sporazumu o dvojnom državljanstvu niti o nizu drugih pitanja od vitalnog interesa za Hrvatsku. To je još jedan od razloga zbog kojeg će aktualna vlast doživjeti poraz na idućim izborima", rekao je Sanader.

Dodao je kako je siguran da će na izborima u Republici Hrvatskoj pobijediti njegova stranka, HDZ. "Jedino je pitanje s kojim ćemo postotkom ostvariti tu pobjedu. Naš zacrtani cilj je 35 posto, nakon toga bi s jednom ili dvije stranke formirali novu vladu. Sigurno nećemo koalirati sa SDP-om, HNS-om i LS-om, rekao je Sanader komentirajući skorašnje izbore u Hrvatskoj.

(Hina) pg nab

Pročitajte više