Sanader u Saboru: Ova tragedija nas neće baciti na koljena

NAKON sinoćnje likvidacije Ive Pukanića, u 10 sati je počela hitno sazvana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS).

Stroga kontrola

Još sinoć sve su automobile u blizini Visoke 22 ogradili policijskim trakama i počeli s pretragom zbog sigurnosti predsjednika države i Vlade te ostalih koji su došli danas na sjednicu VNS-a.

Sjednici, kojom zajednički predsjedaju predsjednik Stjepan Mesić te premijer Ivo Sanader, prisustvovali su predstavnici hrvatskih političkih stranaka: Zoran Milanović, Željka Antunović, Damir Kajin, Anto Đapić, Radimir Čačić i Milorad Pupovac, ministri obrane, policije i pravosuđa, predsjednik Sabora Luka Bebić, potpredsjednici Sabora te Bianca Matković, predstojnica ureda premijera Ive Sanadera.

Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića na sjednici nije bilo, jer je jučer slomio ruku.

Mesić: To je zločin prve vrste

"Došlo je do jednog akta, koji ima obilježje i terorizma i mafijaškog obračuna. To je zločin prve vrste. Danas smo se sastali i donijeli određene zaključke. Došli smo do jednog konsenzusa, jer su na našoj sjednici bili svi predstavnici stranaka, a koji se tiče strateških interesa Hrvatske, poput ulaska u Europsku uniju i funkcioniranje mehanizma države", rekao je Mesić.

Sanader: Karamarko i Šimonović će u srijedu predstaviti paket antimafijaških zakona

Sanader je rekao kako su na Vijeću osnažili one mjere koje su donesene na prošloj sjednici, kao primjerice paket antimafijaških zakona. "S tim se moramo požuriti, Šimonović i Karamarko će već iduću srijedu, a ne kako je dogovoreno u Saboru za mjesec dana, izvijestiti o tim mjerama", dodao je Sanader.

"Razmišljali smo treba li uvesti nešto slično 'Sablji', međutim zaključak je bio da nema niti zakonskog uporišta, niti potrebe za to. Ne treba uvesti izvanredno stanje, nego izvanredne mobilizacijske mjere".

Šimonović: Pokrenut ćemo sudove koji će se isključivo baviti organiziranim kriminalom

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović, najavio je donošenje dva sudska poslovnika na idućoj saborskoj sjednici. Jedan će se odnositi na zatvorenike, a drugi na sudove, kazao je Šimonović na današnjoj sjednici Vlade.

Prvim bi se poslovnikom trebalo definirati odlazak zatvorenika na dopuste te uvjeti služenja njihovih kazni, a sigurnosnu procjenu o tome trebali bi donijeti nadležni organi, istaknuo je Šimonović. Drugim se poslovnikom predviđa pokretanje četiri suda Uskoka u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, a njihova posebnost bila bi u tome što bi se oni isključivo bavili organiziranim kriminalom, dodao je.

Ti bi sudovi, dakako, imali posebne suce, koji bi bili imenovani samo za rad u tim sudovima, a imali bi i posebnu administraciju, zaključio je Šimonović.

Kajin: Ići će se dalje

Na zahtjev oporbe, ali i prema vlastitoj želji, premijer Sanader će u Velikoj vijećnici u Saboru, u ovim trenucima izvijestiti sve prisutne saborske zastupnike o tijeku sjednice VNS-a te o mjerama koje će Vlada i državni vrh poduzeti u borbi protiv organiziranog kriminala.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović je od premijera Sanadera zatražio nakon sjednice VNS-a da informira javnost o odlukama i mjerama te stanju sigurnosti u državi, a IDS-ovac Damir Kajin je poručio: "Usuđujem se reći da će se ići dalje. Ono što se dogodilo Ivani Hodak je poruka premijeru Ivi Sanaderu, a ono što se dogodilo Ivi Pukaniću je svojevrsna poruka predsjedniku Stjepanu Mesiću"

Sanader u Saboru: Ova tragedija nas neće baciti na koljena

Ivo Sanader nakon sudjelovanja u radu Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) obratio se zastupnicima u Hrvatskom saboru kojima je iznio osnovne detalje sastanka proširenog sastava VNS-a.

Na početku obraćanja Sanader je izrazio sućut obiteljima Pukanić i Franjić.

Potom je počeo s obraćanjem parlamentarcima kojima je rekao da u Hrvatskoj trenutno nema razloga za uvođenjem izvanrednog stanja niti akcije slične onoj koja je prije nekoliko godina provedena u Srbiji. Riječ je o opsežnoj akcija "Sablja" koja je provedena nakon ubojstva srpskog premijera Zorana Đinđića.

Iako nema potrebe za uvođenjem izvanrednog stanja, sudionici sjednice VNS-a su odlučili da će se u Hrvatskoj početi provoditi pune izvanredne mobilizacijske mjere i to u svim mjerodavnim državnim institucijama.

"Bilo je različitih prijedloga, smatramo da nije vrijeme, bez obzira na težinu, za izvanredno stanje, ali jest vrijeme za izvanrednu i punu mobilizaciju svih državnih institucija, a nju mogu kao predsjednik vlade i obećati. Nitko u kriminalnom miljeu ne mogu spavati mirno. Sve državne institucije će žestoko ući u borbu, nećemo dopustiti da nijedan grad ne bude siguran", rekao je Ivo Sanader u Saboru povodom kritične situacije nastale nakon ubojstva Ive Pukanića.

"Ova tragedija nas neće baciti na koljena, ona će, nažalost zbog toga što se dogodila, samo još jedan poticaj da se izborimo s onim što ne valja u Hrvatskoj. Sad ćemo evidentno pokazati odlučnost svih državnih institucija da se ovakvo stanje riješi"

"Hrvatska i nakon ovog tragičnog ubojstva jučer, bez obzira kako ćemo ga organizirati, biti sigurna zemlja i to je prva poruka koju želim uputiti. Nema potrebe za uvođenjem izvanrednog stanja i Sablje, umjesto toga uvest ćemo izvanredne mjere sigurnosnih institucija".

"Nakon ubojstva Ivane Hodak uspostavljena je stalna koordinacija između sigurnosnih institucija, u tu koordinaciju sada uključujemo i Ured predsjednika, kako bi se koordinirali potezi za borbu protiv svih oblika kriminala. Ravnatelj policije će na tjednoj osnovi izvještavati predsjednika i premijera o radu policije. VNS će se do daljnjega sastajati najmanje jednom mjesečno i raspravljati o borbi protiv kriminala, mafije i terorizma", rekao je Sanader.

"Nijedno područje života, nijedan pojedinac ili djelatnost ne smiju biti izuzeti od istraga i postupaka, koje moraju biti krajnje transparentne, a javnost o njima mora biti obaviještena, uz to da se neki podaci u cilju istrage neće odmah objavljivati", najavio je Sanader.

"U najkraćem roku će ministarstvo pravosuđa i unutarnjih poslova donijeti odluke koje će poštujući ljudska prava učiniti sve da bi što efikasnije riješio problem organiziranog kriminala", nastavio je premijer.

"Hitno će se donijeti zakon o policijskim ovlastima, izmjene i dopune Zakona o kaznenom postupku, Kaznenog zakona, formirat će se DNA zbirka osuđenika, treba što brže krenuti u formiranje Sudačke akademije, posebnih uskočkih odjela u velikim gradovima, te intenzivnije uključivanje državnih institucija, posebno onih pri Ministarstvu financija u borbu protiv kriminala", rekao je Sanader.

"Želim zahvaliti predsjednicima parlamentarnih stranaka koji su mi jučer ili danas iskazali potporu. Oni su pokazali zajedništvo u teškim trenucima. koji nadilaze stranačke interese. Bitna je sigurnost hrvatskih građana, od Zagreba do Vukovara, od Osijeka do Pule", spomenuo je premijer.

"Zadnjih nekoliko dana riješena su dva slučaja, jedan ubojstva Luke Ritza, a drugi ubojstva u Vrapču od prije nekoliko dana, o kojemu ćemo nakon završetka istrage obavijestiti javnost", rekao je Sanader, spomenuvši kako će se na taj način djelovati i u rješavanju ubojstava Ivane Hodak i Ive Pukanića

R.I.
Foto: Index

Pročitajte više