Sanader: Vlada će razmotriti razloge poskupljenja kruha

PREMIJER Ivo Sanader najavio je danas kako će Vlada na prvoj sjednici u ponedjeljak razmotriti razloge poskupljenja kruha.

"Napravit ćemo analizu zašto je došlo do ovog poskupljenja, koje direktno ugrožava standard građana, iako ne možemo na njega utjecati direktno jer je to stvar tržišta. No, učinit ćemo politički i psihološki pritisak jer već prve analize pokazuju da je cijena kruha neopravdano podignuta", rekao je Sanader na svečanoj sjednici u povodu 14. obljetnice utemeljenja HDZ-a u Splitu u hotelu "Marijan".

Sanader je istaknuo značaj prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, dodajući kako mu je zahvalan "što je imao viziju i snagu za stvaranje Hrvatske".

"Nikada ne možemo zaboraviti naše branitelje, koji imaju trajne zasluge za Hrvatsku slobodu, i zato ćemo izmijeniti Zakon o hrvatskim braniteljima", rekao je. Ocijenio je kako je "zakon bivše vlasti upravo zapanjujući u nekim odredbama, kao na primjer da branitelji koji se zbog nečega nađu na sudu i budu osuđeni gube sva svoja prava, što je protuustavno i ne odnosi se ni na jednu drugu kategoriju građana".

"Želimo poboljšati i standard naših umirovljenika, o čemu smo se dogovorili s HSU-om, i iza toga u cijelosti stojimo", rekao je Sanader.

Tvrdnje nekadašnje vlasti, a današnje oporbe da nova vlast neće moći ispuniti obećano, Sanader je nazvao "zločestim". "Prvi put sada kažem, što je sramotno za bivšu vlast, da su na Ministarstvu hrvatskih branitelja napravili blindirana vrata i na njih stavili čuvare da ih čuvaju od ljudi zbog kojih je to ministarstvo utemeljeno", rekao je Sanader. Također je ustvrdio kako, kada se slala pomoć Iranu, u robnim zalihama nije bilo ništa što je moralo biti. "To su samo neki primjeri stanja koje smo zatekli", dodao je.

"Sve što smo obećali u našoj jamstvenoj kartici mi ćemo nakon četiri godine i ispuniti, a jedno od tih obećanja već jesmo jer smo počeli smanjivati administraciju na državnoj razini", rekao je Sanader i dodao kako to sada traži i od lokalne uprave i samouprave.

Također je istaknuo da je Vlada odlučila na državnoj razini osnovati agenciju koja će pribavljati sve dozvole za ljude koji se upuštaju u novi posao ili grade kuću, tako da se ne maltretiraju po šalterima.

Sve ćemo učiniti i odgovorno ćemo se ponašati da se poveća standard građana, branitelja, nezaposlenih, da se znatno više vodi računa o zaštiti okoliša, rekao je.

Sanader je ponovio da će se kao prioritet graditi most Komarne - Pelješac kako bi se jug Hrvatske izvukao iz prometne izoliranosti i da se ne moraju prelaziti dvije granice kako bi se iz Splita došlo u Dubrovnik.

Pročitajte više