Sanaderov posjet Beogradu potvrdio spremnost na suradnju

BORAVAK hrvatskog premijera Ive Sanadera Beogradu, prvi službeni posjet jednog hrvatskog premijera Srbiji i Crnoj Gori od osamostaljenja Hrvatske, i njegovi razgovori s predsjednikom državne zajednice SCG i srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom potvrdili su da dvije zemlje teže istom cilju, ulasku u EU i NATO i da su na tom putu spremne surađivati u vlastitom interesu, kao i u interesu stabilnosti cijele regije.

U izjavi novinarima premijer Sanader je naglasio da suradnja Hrvatske i SCG nema alternative, da treba rješavati pitanja naslijeđena iz prošlosti i istodobno okrenuti se budućnosti, razvijanju gospodarske i svake druge suradnje.

Iz izjava koje su novinarima dali predsjednik Marović i premijer Koštunica proizlazi da je u tome postignuta puna suglasnost. Humanitarna pitanja, za Hrvatsku prvenstveno rasvjetljavanje sudbine 1200 nestalih, a za Srbiju povratak izbjeglica i njihove imovine, obveze su vlada Hrvatske, SCG i Srbije, koje treba što prije riješiti, zaključeno je.

Potpisivanje Sporazuma o obostranoj zaštiti nacionalnih manjina, Sanader i sugovornici ocijenili su povijesnim. Predstavnici hrvatske nacionalne manjine, koji su se susreli s premijerom Sanaderom i hrvatskim izaslanstvom, obznanili su da nakon potpisanog Sporazuma očekuju povoljnije političko i psihološko ozračje i jačanje osjećaja sigurnosti hrvatske zajednice u SCG.

Nakon razgovora premijera Sanadera s predsjednikom Marovićem objavljena je zajednička izjava, u kojoj su navedene zadaće u razvoju odnosa bilateralne i regionalne suradnje, kao i u procesu euroatlanskih integracija dviju zemalja. Navedena su i otvorena pitanja, u čijem rješavanju će se aktivno angažirati vlade Srbije i Hrvatske i Savjet ministara SCG.

U razgovorima su postignuti i neki konkretni dogovori, te će već u petak Hrvatskoj biti vraćeno čak 3,5 tona zemljišnih knjiga i ostale dokumentacije odnesene za vrijeme rata iz Dvora na Uni. Također, idućeg tjedna Hrvatskoj će biti vraćene umjetnine odnesene iz franjevačkog samostana u Vukovaru, a vrlo brzo bit će vraćene još neke umjetnine odnesene iz Hrvatske, koje su nađene u Apatinu.

Tema povrata lipicanaca u Hrvatsku nije bila tema razgovora, jer kako je rekao premijer Sanader, krađa ne može biti tema političkih razgovora, te se očekuje da pravna država Srbija riješi taj problem.

Za prvi službeni posjet hrvatskog premijera Beogradu vladalo je veliko zanimanje medija, te će on sasvim sigurno biti velika tema i narednih dana.

Pročitajte više