Sarajevo: Policija o eksploziji bombe

ISTRAGA što su je proveli pripadnici sarajevske policije utvrdila je kako je pod autobus koji je u noći između ponedjeljka i utorka potpuno uništen bila podmetnuta eksplozivna naprava.

Zamjenik tužitelja Sarajevske županije Mirsad Strika izjavio je u utorak novinarima kako može potvrditi da je autobus parkiran u naselju Mojmilo uništen eksplozivnom napravom a njenu vrstu i podrijetlo tek treba otkriti.

Trideset minuta poslije pola noći u novom dijelu Sarajeva odjeknula je snažna eksplozija u kojoj je raznesen autobus švedskih registarskih oznaka a teže je oštećeno još nekoliko automobila parkiranih u neposrednoj blizini. Policija je potvrdila kako je vlasnik autobusa Tahir Šalavat koji uz bosanskohercegovačko ima i državljanstvo Švedske.

Bombaški napad koji se protekle noći dogodio u Sarajevu peti je takve vrste u samo sedam dana a dosadašnja istraga o ovim incidentima rezultirala je uhićenjem samo jedne osobe.

Glasnogovornik Policijske misije Europske unije u BiH (EUPM) Jon Oskar Solnes kazao je u utorak kako europski policajci ne sudjeluju izravno u istrazi jer za to nemaju ovlasti no zato pozorno nadziru što poduzima lokalna policija.

Solnes je posljednji niz bombaških napada u Sarajevu ocijenio "razočaravajućim" s obzirom da su uslijedili nakon višemjesečnog mirnog i stabilnog razdoblja. Glasnogovornik EUPM-a tvrdi kako je kriminala u BiH i dalje znatno manje nego u mnogim europskim zemljama iako priznaje da se u njima eksplozije ne dešavaju gotovo svakog dana u tjednu kako je to slučaj u Sarajevu od početka kolovoza.

Pročitajte više