Sarajevo: Pripadnici HVO-a i dalje očekuju novčanu pomoć iz Hrvatske

SKUPŠTINA Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila je novi zakon o pravima branitelja kojim se po prvi put nakon rata u BiH jedinstveno uređuje status pripadnika bivše Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Nakon Zastupničkog doma prijedlog zakona u četvrtak je prihvatio i Dom naroda Skupštine, pa je Zakon i službeno stupio na snagu.

Oba doma glasovala su također za zahtjeve zastupnika hrvatskog naroda da se taj zakon za sada ne primjenjuje na bivše pripadnike HVO-a jer bi njihova primanja bila bitno smanjena.

Na prijedlog Vlade Federacije BiH prihvaćen je zaljučak da se novi zakon neće primjenjivati na branitelje koji su bili u HVO-u do kraja 2005.

Federalna vlada i parlament istodobno su zatražili da Ministarsko vijeće BiH pokrene inicijativu za sklapanje međudržavnog sporazuma s Hrvatskom o nastavku novčane potpore hrvatskim braniteljima u BiH koja se i do sada osiguravala iz proračuna hrvatske države.

Svako drugo rješenje, kako je rekao Mato Franjičević, predstavnik Kluba hrvatskih zastupnika u Domu naroda, bilo bi neprihvatljivo za hrvatske branitelje jer bi trenutačna primjena novog zakona smanjila njihova primanja i do četiri puta.

(Hina) xrm ybs

Pročitajte više