Šarengrad: prosvjed zbog neriješena statusa šarengradske ade

Stotinjak mještana Šarengrada nedaleko od Iloka okupilo se danas na obali Dunava u središtu toga srijemskoga mjesta mirno prosvjedujući zbog neriješena statusa Šarengradske ade.

Riječ je o riječnom otoku na Dunavu veličine oko 10 tisuća četvornih metara na kojem se, iako katastarski pripada Hrvatskoj, od 1991. nalaze pripadnici Vojske Srbije i Crne Gore.

Oni ne dopuštaju Šarengrađanima da dođu na Adu uz koju je prije Domovinskog rata bila vezana egzistencija većine mještana.

Svi pokušaji odlaska na Adu proteklih su godina završavali uhićenjem Šarengrađana, a najnoviji takav izgred dogodio se prije godinu dana kad je srbijanska vojska uhitila 25 Hrvata, zajedno s vukovarsko-srijemskim županom Nikolom Šaferom, koji su pošli obići Adu.

"Ne želimo prejudicirati rješenja o međudržavnom razgraničenju sa Srbijom i Crnom Gorom, ali zahtijevamo da civili uđu na Adu, a srbijansko-crnogorska vojska povuče i granica prepusti civilnim vlastima", izjavio je danas u Šarengradu župan Nikola Šafer.

Šarengrađane su došli poduprijeti iločki gradonačelnik Zvonimir Dragun i saborski zastupnik HSLS-a Želimir Janjić.

Današnje okupljanje na obali Dunava organizirao je Mjesni odbor Šarengrada u ime kojeg se novinarima obratio Ivan Mijić. Istaknuo je kako Šarengrađani ne žele politizirati, nego poslati jasnu poruku hrvatskim vlastima da je vrijeme za konačno rješenje istočne hrvatske granice.

Šarengrađani također zahtijevaju da se u Komisiju za državne granice imenuje predstavnik Iloka, u sastavu kojeg je Šarengrad.

Pročitajte više