Saslušanjem šestero svjedoka nastavljeno suđenje Ivici Rožiću

SADLUŠANJEM šestero svjedoka danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje Ivici Rožiću, osumnjičenom za postavljanje eksploziva pod kuće srpskih povratnika u Lici.

Svjedoci, uglavnom oštećeni, pred sudskim vijećem kojim je predsjedavao sudac Miroslav Šovanj, opisali su eksplozije, no nitko s njima nije povezivao optuženog Rožića. Kazali su i da neznaju tko bi mogao stajati iza eksplozija, te da im nitko prije tih događaja nije prijetio.

Na početku suđenja, u srpnju ove godine Rožić, zvan "bijeli vuk" izjavio je da se ne osjeća krivim za podmetanje 14 tzv. mina iznenađenja pod kuće, staje, u dvorištima i na polja srpskih povratnika od 1996. do 1998. u kojima je poginulo pet osoba, a više ih je teško ranjeno.

U iskazu pred sudskim vijećem svjedok Budimir Eror, koji je teško ranjen kada je oruči njivu traktorom aktivirao minu, za svoje je stradavanje neizravno optužio susjede, vlasnike njive. Susjedi su ga, smatra, naveli da im obradi njivu, iako su znali da je minirana.

Marijana Lemajić i Ivan Nikšić opisali su eksploziju na groblju nedaleko Gospića, u kojoj su smrtno stradali supružnici svjedoka -Željko Lemajić i Ljubica Nikšić. Do eksplozije je došlo kada je Ljubica Nikšić otvorila vrata groblja.

Dragica Cvijanović, kojoj je u eksploziji na polju u Krbavi u lipnju 1996. poginuo suprug Dušan kazala je da smrtonosna mina sigurno nije zaostala iz rata, jer je to polje već i ranije bilo orano. Nakon suprugove smrti Dragica Cvijanović neko je vrijeme provela kod sina u Zagrebu, a kada se vratila u Liku kod svoje je kuće ponovno pronašla bombu, koju su deaktivirali pirotehničari.

Njen sin Nikola Cvijanović, koji je također bio lakše ranjen u eksploziji u kojoj mu je poginuo otac, pred sudom je ustvrdio da su bombe bile postavljane da se ljudi ne vraćaju u svoje kuće, na što je država reagirala sa šest godina zakašnjenja.

Marica Matijević opisala je eksploziju ispred svoje kuće u Buniću, u kojoj su ona i suprug teško ranjeni. Bomba je, kaže, eksplodirala kada je podigla klupu, a njen suprug nekoliko je godina kasnije preminuo od posljedica ranjavanja.

Rožić je na suđenje doveden iz zagrebačkog Okružnog zatvora u Remetincu gdje je pritvoren od početka svibnja ove godine. Prije toga je dvije i pol godine bio pritvoren u riječkom zatvora zbog postupka protiv tzv. gospićke skupine, kojoj se sudilo za ratne zločine počinjene 1991. U tom je postupku nepravomoćno oslobođen.

Psihijatrijskim vještačenjem utvrđeno je da je Rožić sposoban za suđenje koje se nastavlja sutra.

Pročitajte više