Sastali se lideri oporbe: SDP, HNS i IDS zajedno izlaze na izbore!

VODEĆI hrvatski oporbeni političari susreli su se danas u gradiću Kastav kraj Rijeke, a ovaj bi sastanak trebao biti prvi korak prema zajedničkom izlasku na iduće parlamentarne izbore i preuzimanju vlasti u zemlji.

Bili su tamo lider SDP-a Zoran Milanović, predsjednik HNS-a Radimir Čačić zajedno s Vesnom Pusić, kao i prvi ljudi IDS-a Damir Kajin i Ivan Jakovčić. Svi su se složili da je ovo početak bitnih i vrlo ozbiljnih pregovora iz kojih bi opozicija trebala izaći jača i ujedinjenija nego dosad. "Hrvatska mora dobiti kvalitetno i kompetentno vodstvo jer se nikako drugačije ne možemo boriti s krizom", kaže Radimir Čačić.

IDS-voci Kajin i Jakovčić su, pak, poručili kako će oporbena vlast biti spremna za teške odluke i neće "sjeckati rep mačku" niti donositi kozmetičke proračune poput ovog kojim je svoju vladavinu započela Jadranka Kosor. "U ovoj zemlji postoje ljudi, postoje stranke koje su spremne preuzeti odgovornost. Znamo da nas čeka težak posao, ali ne bježimo od odgovornosti i nije nas strah. Imamo volje i energije i vjerujemo u pobjedu", poručio je Jakovčić.

Lideri oporbe napominju da je ovo bio samo prvi od mnogih sastanaka, a najvažnija će stvar biti dogovoriti zajednički politički program s kojim će se predstaviti hrvatskim biračima. No, iako su napokon shvatili da se moraju ujediniti ukoliko žele osvojiti vlast, hrvatski oporbenjaci na predsjedničke će izbore ipak izaći razjedinjeni. O kandidatima za predsjednika, naime, na današnjem se sastanku nije razgovaralo pa će sve tri najjače oporbene stranke izgleda ipak ponuditi svog kandidata za Pantovčak.

"Narod će pomesti HDZ"

"I jedni i drugi i treći smo svjesni da će nam ova vlast na narednim parlamentarnim izborima pasti u ruke kao trula kruška. Ne smije se dogoditi, poput trećesiječanjske vlasti, da se dođe na vlast, a nema rješenja kojima se može pokrenuti državu", rekao je za Index Damir Kajin.

"Vremena su neusporedivo teža nego 1999. godine, a o tome svjedoči i podatak o padu BDP-a. 1999. godine, u jeku NATO udara u SR Jugoslaviju, nelikvidnosti od 26 milijardi kuna, propasti banaka koje su propadale na tekućoj traci, kao i izolaciji Hrvatske od strane međunarodnih sila, a sa ciljem promjene vlasti, pad BDP-a iznosio je 1,5 posto. Sada iznosi pet puta više. To govori o dramatičnosti trenutka u kojemu se zemlja nalazi. Ukoliko nova administracija ne ponudi konkretna rješenja koja će se moći pretočiti u kvalitetu življenja, nema nam spasa. Narod će nas pomesti kao što će na sljedećim izborima pomesti HDZ", dodao je Kajin.

Pročitajte više