SASTANAK U ABU DABIJU: DONATORI ĆE OTPISATI 60 POSTO IRAČKOG DUGA

Zemlje donatori dogovorile su u subotu da će otpisati 60 posto od ukupno 120 milijardi američkih dolara iračkog duga, rekao je irački ministar za planiranje i razvoj Mahdi Hafidh.

Hafidh je to objavio na marginama dvodnevne donatorske konferencije koja je u Abu Dhabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, okupila predstavnike oko 40 zemalja i međunarodnih agencija, među kojima i SAD-a, Japana i EU-a, Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Sudionici konferencije su kazali da je Japan obećao 450 milijuna dolara za Zakladu za Irak kojom će upravljati Svjetska banka i Ujedinjeni narodi, dok je Velika Britanija obećala 120 milijuna dolara, a Sjedinjene Države deset milijuna. Katar je također obećao deset milijuna dolara.

Ujedinjeni narodi i Svjetska banka procjenjuju da Iraku do 2008. treba više od 55 milijardi američkih dolara.

Prema ministru Hafidhu, prioriteti su obnova zdravstvenog i elektroenergetskog sustava te obrazovanja. Obnoviti treba i vodoopskrbni sustav, prometnice, telekomunikacije, poljoprivredu te javne financije.

Konferencija u Abu Dhabiju trebala bi omogućiti bržu isplatu 33 milijarde američkih dolara zajmova i darovnica obećanih na donatorskoj konferenciji u Madridu prošle godine. Isplata je zapela u očekivanju prijenosa vlasti na suverenu iračku vladu, što je predviđeno za kraj lipnja.

Sredstva obećana u Madridu uključuju 18,6 milijardi dolara koje su ranije obećale Sjedinjene Države.

(Hina) xzt ybr

Pročitajte više