SASTANAK VIJEĆA MINISTARA EU-A U PONEDJELJAK U LUXEMBOURGU

Ministri vanjskih poslova EUa trebali bi u ponedjeljak u Luxembourgu odobriti nacrt deklaracije u kojoj se Europska unija obvezuje da će primiti u članstvo pet zemalja jugoistočne Europe, obuhvaćene Procesom stabilizacije i pridruživanja i da će im povećati pomoć kako bi ih pripremila za eventualno članstvo.

EU će tražiti da ekonomska i tehnička pomoć za pripremu tih zemalja za pregovore o članstvu bude vezana za tješnju suradnju među njima.

"One se moraju povezivati međusobno i s nama", rekao je jedan dužnosnik Europske komisije.

U nacrtu deklaracije EU-a, koji bi trebao biti prihvaćen na summitu u Solunu idućeg tjedna, pisat će da je "budućnost Balkana unutar EU-a", ali da je "brzina napredovanja u rukama zemalja te regije".

Također se očekuje da će u Luxemborugu biti usvojen i akcijski plan s ciljem pokazivanja da je EU ozbiljna glede borbe protiv širenja oružja masovnog uništenja.

S tim u svezi, ministri će tražiti da Iran "hitno i bezuvjetno" prihvati oštrije inspekcije svog sumnjivog nuklearnog programa i vezat će napredak na području sklapanja trgovinskog sporazuma između EU-a i Irana s ispunjavanjem tog zahtjeva.

Ministri vanjskih poslova također će razmotriti načine za pokušaj spašavanja međunarodnog mirovnog plana za Bliski istok.

Pročitajte više