Saudijski tinejdžer koji je uhićen kad je imao 13 godina ipak neće biti smaknut

Screenshot: Al Jazeera English

18-GODIŠNJI Murtaja Qureiris iz Saudijske Arabije, kojem je prijetila smrtna kazna, dobio je 12 godina zatvora, javlja CNN.

Prema CNN-ovu izvoru mladić koji je uhićen kad je imao 13 godina, mogao bi biti pušten na slobodu do 2022. godine jer mu je u kaznu uključeno vrijeme koje je boravio u zatvoru od uhićenja 2014. te četiri godine uvjetne.

Najmlađi politički zatvorenik u Saudijskoj Arabiji

Kad je uhićen, bio je najmlađi politički zatvorenik u Saudijskoj Arabiji. Bio je optužen za nekoliko kaznenih dijela tijekom Arapskog proljeća - od  prosvjeda na kojima je sudjelovao s ocem, potom zbog navodnog bacanja Molotovljeva koktela na policijsku postaju s bratom koji je u međuvremenu poginuo, pucanja na pripadnike osiguranja i slično. Imao je deset godina kad je počinio barem jedno od djela koja su mu se stavljala na teret. Sudilo mu se na posebnom sudu za terorizam kao pripadniku ekstremističke terorističke grupe.

Qureiris je tijekom suđenja opovrgnuo optužbe koje su se najvećim dijelom temeljile na njegovom priznanju za koje je tvrdio da je iznuđeno.

Qureiris je podrijetlom iz istočnog dijela Saudijske Arabije, a dolazi iz obitelji koja pripada šijitskoj manjini u ovoj zemlji. 

Prošlog travnja vlasti u Saudijskoj Arabiji pogubile 37 muškaraca

Inače, prošlog travnja vlasti Saudijske Arabije objavile su kako su pogubile 37 muškaraca, uglavnom pripadnika šijitske manjine. Najmanje tri muškarca iz te skupine bili su maloljetni u vrijeme kad su navodno počinili djela za koja su osuđeni.

Sva trojica su uhićena zbog optužbi za nasilje na prosvjedima tijekom Arapskog proljeća. Tužiteljstvo je svoje optužbe temeljilo na priznanjima za koja su zatvorenici isto tako tvrdili da su iznuđena.

AI pozdravio odluku vlasti Saudijske Arabije

Saudijska Arabija ima jednu od najviših stopa smrtnih kazni na svijetu te je često na meti kritika nevladinih organizacija.

Na vijest da Qureiris nije osuđen na smrt iz Amnesty Internationala su putem Twittera poručili: "Veliko je olakšanje saznati da su vlasti Saudijske Arabije potvrdile kako Murtaja Qureiris neće biti osuđen na smrt".

Pročitajte više