Savo Štrbac o presudi generalima: Veću bi kaznu dobio Srbin koji ošamari hrvatskog vojnika

ZA SAVU Štrbca, nekadašnjeg tajnika samoproglašene Vlade Republike srpske krajine i direktora Informativno-dokumentarnog centra "Veritas" presuda Ademiju je "ponižavajuća i sramotna", a Norčeva je "neočekivana i skandalozna".

"Presuda kojom je Ademi oslobođen svih optužbi ponižavajuće je i sramotna jer ispada da je imao smanjenu komandnu odgovornost mada je kao vršilac dužnosti komandanta vojnog područja Gospić na kome su se zločini dogodili, obuhvaćen haškom optužnicom", kazao je predsjednik Veritasa Savo Štrbac. Po njemu, presuda kojom je Mirko Norac dobio sedam godina zatvora je "neočekivana i skandalozna" jer je njegova odgovornost, smatra, utvrđena jer je u Medačkom džepu nestalo nekoliko srpskih sela i zatrti su svi tragovi života. I to kako je kazao za Tanjug, po principu "spržene zemlje".

Ponovno vraćanje pod nadležnost Haaga

Štrbac je također napomenuo kako je Haški sud godinama vodio istragu o akciji Medački džep te da je ta akcija "najbolje utemeljeni predmet od svih koji se tiču zločina počinjenih tokom rata u bivšoj Jugoslaviji". "Zato očekujem da hrvatsko tužlteljstvo ne samo uloži ozbiljnu žalbu, već i da proširi optužnicu i na druge odgovorne među kojima su Davor Domazet Lošo, ali i pojedinačne izvršioce zločina čija su imena isplivala na površinu tijekom suđenja", kazao je Štrbac koji također za "sramotne presude" očekuje reakciju haškog suda i misije OEBS.

Nadu vidi u mogućnosti da Haški sud, ukoliko uoči nepravilnosti tijekom suđenja, povuče odluku o transferu i generale ponovno vrati u nadležnost Haškog suda. "Ovo što se dogodilo već je viđeno u praksi hrvatskih sudova koji, kada ne mogu osporiti zločine, pribjegavaju igri koju stručnjaci u žargonu zovu 'ping-pong' i donose presude prema kojima je odgovoran netko tko nije optužen, a obično onaj tko nije živ", uvjeren je Štrbac ističući kako su kazne "ispod svih kriterija" te da samo dokazuju da hrvatski sudovi pribjegavaju duplim standardima.
 
"Optuženi Srbi dobivaju drastične kazne od više godina robije za šamar zarobljenom hrvatskom vojniku ili ukradenu kokošku", usporedio je Štrbac. On naime, drži kako Županijski sud u zagrebu nije htio osuditi još jednog hrvatskog generala pa je osuđenom Norcu dodao još nekoliko godina na kaznu zatvora.  "To je dio dobro smišljene igre, ali mislim da ovakva presuda neće biti od koristi Hrvatskoj, već i dalje samo kamen spoticanja na putu u euroatlantske integracije", zaključio je.

J.M.
Foto: AFP

Pročitajte više