SLOVENSKI MEDIJI Ovo su scenariji za rasplet krize u Agrokoru: Sberbank će ga kupiti za jednu kunu?

Foto: FAH

TEŠKOĆE koncerna Agrokor koji je od 2014. vlasnik trgovačkog lanca Mercator i u ponedjeljak su u središtu zanimanja slovenskih medija koji se bave mogućim scenarijima raspleta događaja.

Pozivajući se na neslužbene informacije, mediji u Sloveniji poput poslovnog lista Finance i Slovenske televizije, navode da uprava Agrokora mora do utorka iznijeti svoj plan rješavanja financijskih teškoća vezanih uz kreditne obveze, što su od njega tražile ruske banke.

Scenariji za rasplet

Među brojnim nagađanjima i scenarijima za rasplet krize u Agrokoru spominje se mogućnost da Sberbank kupi Agrokor za simboličnu jednu kunu te isplati vjerovnike, uključujući vlasnike PIK obveznica, većinom zapadnih rizičnih i mirovinskih fondova izdanih kako bi Agrokor 2014. godine financirao kupnju Mercatora, ali uz visoke 9-postotne kamate, navodi ljubljansko Delo.

Ako se to dogodi, onda bi prema tim nagađanjima 80 posto koncerna preuzele ruske banke, a 20 posto bi ostalo u vlasništvu Ivice Todorića, piše Delo.

Mariborska Večer i Delo donose da ruske banke koje su u vlasništvu države, Agrokor zanima zbog njegove moćne poziciji u proizvodnji i prodaji hrane koja je strarteška sirovina, pa to vide kao polugu jačanja utjecaja u regiji, ali da im je primarni interes energetski sektor, pri čemu se spominju HEP i Ina.

Iako Agrokorovi dugovi ruskim bankama dospijevaju tek za nekoliko godina, problem je za Agrokor u tome da oni postaju naplativi ako Todorić sredinom iduće godine ne bi bio u stanju podmiriti obveze prema vlasnicima skupih PIK obveznica, navodi Večer.

U zanimljivom geostrateškom odmjeravanju na jugoistoku Europe čiji je dio i Agrokor, Rusi su trenutačno u prednosti jer zapadni vlasnici PIK obveznica "nemaju jasnu političku  pozadinu" dok su ruske banke u državnom vlasništvu pa su reagirale planski i vrlo odlučno, navodi Večer.

To što je Todorićeva nizozemska tvrtka Agrokor Investments BV krajem prošlog tjedna prodala Koncernu Agrokor desetinu dionica Mercatora u vrijednosti 40 milijuna eura, zapravo znači da je pod pritiskom ruskih banaka on dao u zalog slovenski trgovački lanac za dobivanje tranši kredita za tekuću likvidnost, prenose svoje ocjene slovenski mediji, špekulirajući da bi zbog stanja u Agrokoru i Mercator mogao dobiti novog vlasnika.

Slovenska vlada bez komentara

Predstavnici slovenske vlade stvari oko Mercatora i razvoj događaja u Agrokoru ne žele komentirati. Na pitanje je li zbog Mercatora već stupio u kontakt s kolegama u hrvatskoj vladi, slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek izjavio je da za to za sada nije bilo potrebe.

Slovenski mediji i Mercatorova uprava zadnjih su desetak dana izdali više priopćenja i izjava s naglaskom da je Mercator zadržao velik stupanj financijske neovisnosti, smanjio kreditnu zaduženost i postigao reprogram s bankama, te da teškoće Agrokora na slovenski lanac nemaju izravnih negativnih učinaka.

Sberbank: Spremni smo i dalje Agrokoru pružati financijsku potporu

Dodatno financiranje pomoći će stabiliziranju situacije tekuće likvidnosti Agrokora u očekivanju "visoke sezone", a Sberbank zajedno s VTB-om i drugim ključnim bankama-kreditorima radi na rješavanju tog problema, odgovorili su u ponedjeljak iz ruske državne banke na upit Hine.

"Bez obzira na operativne poteškoće u kojima se Agrokor nalazi i moguća trenutna ograničenja, Sberbank mu nastavlja pružati financijsku potporu usmjerenu ka stabilizaciji njegova tekućeg poslovanja", rekli su Hini iz Sberbanka.


Predstavnici te banke sastali su se s glavnim bankama-vjerovnicima Agrokor koncerna i dogovorili kao prvi korak, uz pomoć konzultanata, pripremiti plan likvidnosti Agrokora za sljedeća tri mjeseca, a koji bi trebao biti usuglašen do sutra, naglašavaju iz Sberbank.

U Sberbanku za sada ne mogu procijeniti iznos nužan za dodatno financiranje Agrokora. Isto tako, moguće je da će nakon pregovora s glavnim kreditorima i dobavljačima taj iznos biti smanjen, kažu u ruskoj banci.

"Nakon što se riješi hitan problem normalizacije likvidnosti, bit ćemo spremni razmotriti nastavak mogućeg dugoročnog restrukturiranja koncerna", ističu iz Sberbanka.

Pritom navode da "smislena može biti prodaja dijela non-core imovine i početak potrage za ozbiljnim investitorom s bogatim iskustvom u tom sektoru, prihvatljivim za vjerovnike i trenutne dioničare".

Iz ruske državne banke ponavljaju kako ne žele upravljati Agrokorom niti biti njegovim vlasnikom te da ta pitanja ne razmatraju.


 

 

Pročitajte više