SCG: General Perišić u utorak pred Vojnim sudom u Beogradu

PRED Vojnim sudom u Beogradu u utorak bi trebalo početi suđenje generalu Momčilu Perišiću, optuženom za špijunažu, a njegov odvjetnik u ponedjeljak je potvrdio da će se Perišić pojaviti pred sudom.

Generala Perišića, tada potpredsjednika vlade Srbije i zastupnika u tadašnjem jugoslavenskom parlamentu, uhitili su u noći 14. na 15. ožujka 2002. godine pripadnici Vojne kontraobavještajne službe (KOS). Zajedno s Perišićem u motelu "Šarić" na Ibarskoj magistrali uhićen je i službenik Veleposlanstva SAD-a u Beogradu John David Neighbour, koji je nakon nekoliko sati pušten na slobodu, te potom i povučen sa svoje dužnosti u Beogradu.

Generalu Perišiću dosad nije održano suđenje, jer se pozivao na zastupnički imunitet, koji je izgubio nakon promjene sastava izaslanstva u Skupštini Srbije i Crne Gore poslije parlamentarnih izbora u Srbiji potkraj prošle godine.

Prema riječima Perišićeva odvjetnika Svetozara Vujačića, njegov branjenik u utorak će se pojaviti u Vojnom sudu u Beogradu, unatoč tome što je, kako je rekao, "poziv stigao iz nepostojećeg suda i od nepostojećeg tužitelja".

"Moj klijent će se sutra pojaviti u Vojnom sudu da ne bi bio uhićen. Međutim, on će jasno i glasno reći da ne želi dati svoju obranu pred sudom koji po Ustavu ne postoji", kazao je Perišićev odvjetnik beogradskom listu "Balkan" od ponedjeljka.

Ustavna povelja, najviši akt državne zajednice Srbije i Crne Gore, koja je zamijenila dotadašnji Ustav SR Jugoslavije, nije predvidjela postojanje vojnog pravosuđa, ali parlament državne zajednice još nije donio potrebne propise kojima bi se postojeće predmete iz dotad nadležnih vojnih sudova prebacilo u nadležnost redovnih sudova.

Pročitajte više