SCG šalje dokumentaciju za ustupanje "vukovarske trojke"

SRBIJA i Crna Gora u četvrtak će dostaviti Haškom tribunalu argumentaciju za ustupanje suđenja "vukovarskoj trojci" optuženoj za ratne zločine u Hrvatskoj , izjavio je u srijedu agenciji Beta predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju s ICTY Rasim Ljajić.

U četvrtak, 28. travnja ističe rok do kojeg Hrvatska i SCG moraju dostaviti pisane podneske o pravno-političkim uvjetima za preuzimanje suđenja vukovarskoj trojci, optuženoj za zločine kod Vukovara 1991. godine, rekao je Ljajić.

Izvanraspravno vijeće Tribunala trebalo bi tijekom svibnja organizirati raspravu te krajem tog mjeseca ili početkom lipnja donijeti odluku o ustupanju Hrvatskoj ili SCG suđenja časnicima bivše JNA Veselinu Šljivančaninu, Miletu Mrkšiću i Miroslavu Radiću.

"U podnesku SCG bit će sadržani pravni i politički razlozi zbog kojih bi taj slučaj trebao biti procesuiran pred sudovima u SCG ", rekao je Ljajić te izrazio uvjerenje da "SCG ima bar za jedan posto veće izglede od Hrvatske".

Na strani Beograda su, po Ljajićevim riječima, pravni razlozi jer se postupak za zločin na Ovčari kod Vukovara već vodi pred Okružnim sudom u Beogradu, a Tribunal i međunarodna zajednica nemaju navodno nikakvih primjedbi na tijek tog suđenja.

Ljajić je dodao da Beogradu idu u prilog i politički razlozi za ustupanje slučaja jer je SCG napravila značajan progres u suradnji s Tribunalom što je potvrđeno, kako je rekao, i pozitivnom ocjenom Studije o izvedivosti, prvim korakom do početka pregovora s EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Pročitajte više