Scheffer: Kredibilitet NATO-a na kocki

MEĐUNARODNI kredibilitet NATO-a na kocki je kada njegove članice daju velike političke izjave, ali ne i snage potrebne za njihovo ispunjavanje, upozorio je u petak u Londonu glavni tajnik organizacije Jaap de Hoop Scheffer.

"Politički autoritet Sjevernoatlantskog saveza u izravnoj je vezi s njegovom vojnom sposobnošću", rekao je Scheffer, izražavajući nezadovoljstvo što stalno mora moljakati zemlje članice da ispune svoja obećanja.

"Ne smeta mi što ponekad moram ispružiti prosjački šešir. Ali kao standardni način djelovanja, to se jednostavno ne može tolerirati", naglasio je.

Kao primjer naveo je ulogu NATO-a u Afganistanu. NATO u toj zemlji trenutno ima 6.400 vojnika, od kojih su gotovo svi na području Kabula. Čelnici NATO-a obećali su pojačati misiju kako bi mogla djelovati i na širem području, no odugovlače sa slanjem potrebnih snaga.

"Misije kao Afganistan predstavljaju posve nove izazove u smislu osiguravanja snaga. Nikada prije nismo radili nešto slično i nitko se ne bi smio iznenaditi što postoje izazovi", rekao je.

"Kada god preuzimamo političku obvezu provedbe neke operacije, moramo unaprijed imati jasnu sliku o tome kakve snage imamo na raspolaganju za ostvarenje te obveze", dodao je.

Scheffer je izrazio nadu da će summit NATO-a u Istanbulu 28. i 29. lipnja riješiti problem snaga u Afganistanu, ali i potaknuti interne reforme Saveza.

"Potreba za NATO-om u budućnosti će se vjerojatno povećati, a ne smanjiti", rekao je. "Međunarodna zajednica NATO će zvati da gradi i čuva mir, pruža sigurnost i stabilnost", dodao je.

"Mislimo li doista ozbiljno kada govorimo o potrebi jačanja stabilnosti u današnjem prevrtljivom sigurnosnom okruženju, moramo osigurati da naša sredstva odgovaraju našim ambicijama", poručio je Scheffer u govoru održanom u Royal United Services Institute.

(Hina) xzt ydv

Pročitajte više