Scheffer: Vijeće Rusija-NATO postalo učinkoviti forum suradnje

Vijeće RusijaNATO postalo je učinkoviti forum suradnje, izjavio je u četvrtak u Vilniusu glavni tajnik NATOa Jaap de Hoop Scheffer, javile su ruske novinske agencije.

"Vijeće Rusija-NATO postalo je učinkoviti forum konkretne suradnje u praksi", rekao je on na sastanku Vijeća u Litvi. "Važna je i njegova uloga kao foruma političkog dijaloga na kojem možemo otvoreno razmatrati različite pristupe problemima".

On je ocijenio na konferenciji za novinare da je sastanak u Vilniusu bio vrlo produktivan te da je dokazao da Rusija i NATO mogu raditi zajedno.

Scheffer je najavio zajedničke vojne vježbe Rusije i NATO u Kalinjingradu.

"Ne znam točno kada, ali sigurno ćemo održati zajedničke vježbe za provođenje mirovne operacije negdje na području Kalinjingrada", rekao je novinarima po završetku sastanka.

Također je najavio da će se sastanak ministara obrane NATO-a i Rusije održati u lipnju u okviru Vijeća Rusija-NATO.

Govoreći o situaciji na Bliskom istoku, glavni tajnik je rekao da bi se Vijeće moglo uključiti u rješavanje tog problema ako povlačenje Izraela iz Gaze ne dovede do smanjenja napetosti. Prema njegovu mišljenju, Rusija i NATO "zajedno mogu pomoći u rješavanju palestinsko-izraelskog sukoba".

On je istaknuo da je "uloga Rusije na Bliskom istoku vrlo važna i stoga u okviru Vijeća možemo pridonijeti rješavanju krize u toj regiji".

"Postoji konsenzuz da glavnu ulogu u rješavanju sukoba ima 'kvartet' i NATO se neće miješati u taj proces. Međutim, ako povlačenje Izraela iz Gaze ne dovede do rješenja... i ako strane zatraže međunarodnu nazočnost u okviru mandata UN-a, u tom slučaju bila bi dobra ideja da se iskoristi Vijeće Rusija-NATO", rekao je Scheffer.

Međutim, istaknuo je da je to samo "virtualni scenario".

Glavni tajnik NATO-a zaključio je da je sastanak u Vilnisu pokazao kako "suradnja NATO-a i Rusije u okviru Vijeća postaje zrelom, plodonosnom i donosi korist objema stranama".

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je vodio izaslanstvo Ruske Federacije na sastanku Vijeća, odbio je američki poziv na "promjenu" u Bjelorusiji izjavivši da se Moskva protivi promjeni režima te da se reforma ne može nametnuti izvana.

"Mi naravno nećemo nigdje zagovarati ono što neki ljudi nazivaju promjenom režima", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

On je pritom mislio na izjavu američke državne tajnice Condoleezze Rice koja je rekla u srijedu da je bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko na čelu "posljednjeg pravog diktatorskog režima u središtu Europe", te da je vrijeme da "u Bjelorusiji nastupi promjena".

"Mislim da demokratski proces i proces reformi ne može biti nametnut izvana", rekao je Lavrov.

Što se tiče Ukrajine, on je rekao da će se stajalište Rusije glede euroatlantskih težnji Kijeva temeljiti na načelima suvereniteta države.

"Izbor partnera je suvereno pravo svako zemlje", rekao je Lavrov.

Scheffer je izjavio da će Ukrajina i NATO uskoro konkretizirati svoju suradnju. On je izrazio nadu da će reforma sustava sigurnosti i uspostava demokratskih institucija približiti Ukrajinu euroatlantskim vrijednostima.

Ukrajina je na marginama sastanka u Vilniusu potpisala sporazum s NATO-om o sudjelovanju u pomorskim operacijama borbe protiv terorizma.

(Hina) xkga ydgk

Pročitajte više