Schily: Umjesto Italije Nijemci bi na ljetovanje mogli u Hrvatsku

NJEMAČKI ministar unutarnjih poslova Otto Schily smatra da bi njemački turisti, umjesto Italije kao mjesto za godišnji odmor mogli, između ostalog, izabrati Hrvatsku.

Ako Talijani misle da im njemački turisti više nisu potrebni, neka se pripeme na to da će Nijemci otići u Istru i Dalmaciju ili Španjolsku i Francusku, kazao je Schily u srijedu.

Njemački ministar unutarnjih poslova, koji i sam redovito provodi godišnji odmor u Toskani, od službenog je Rima zatražio da se jasno izjasni jesu li u Italiji njemački turisti poželjni ili ne. Time je reagirao na uvredljive izjave talijanskog državnog tajnika za turizam Stefana Stefanija koji je u jednom članku njemačke turiste nazvao "bezobličnim masama koje opsjedaju talijansku obalu".

Schily, koji je prije toga indirektno zatražio Stefanijevu ostavku, drži da je Stefani "u svakom pogledu neprimjeran za svoju funkciju" te da bi bilo bolje kad bi osoba, koja je na "najgori mogući način kompromitirala tako važnu gospodarsku granu", bila prebačena na neko drugo, "odgovarajuće", mjesto.

Mđeutim, Schily je odbio komentirati odluku njemačkog kancelara Gerharda Schroedera da u slučaju da Stefanijeve izjave prođu bez posljedica godišnji odmor ne provede, kako je planirano, u Italiji.

To je "potpunio privatna" odluka kancelara, kazao je Schily.

Pročitajte više