SDP o ispruženoj ruci MOST-a: Mi smo za suradnju na svim projektima, ali oni su sami birali HDZ

Foto: FAH

DOPREDSJEDNICA SDP-a Milanka Opačić, gostujući u RTL Direktu, osvrnula se na aktualna politička zbivanja u Hrvatskoj, s naglaskom na jučerašnje izjave MOST-ovog glasnogovornika Nikole Grmoje, koji je istaknuo kako MOST nije zatvorio vrata suradnji sa SDP-om.

Most je za suradnju s vama, kažu i da će vam oprostiti nevjeru u pregovorima, jeste li vi za suradnju s Mostom?

"Mi smo za suradnju na svim projektima, no za sada vidimo da se ugrožava one koji su već do sada bili ugroženi - umirovljenici i oni koji su bolesni. Za to sasvim sigurno ne možemo dati potporu".

Ukoliko dođe do preslagivanja vlasti, biste li prihvatili formiranje vlade s Mostom?

"Mi smo tada u dobroj vjeri pregovarali i pristali na neke mjere na koje HDZ nije pristao, Most se tada odlučio za HDZ. HDZ-ovci su bili isti ljudi i prije četiri mjeseca i ne vidim zašto postoji čuđenje bilo koga iz Mosta što se sad to događa s HDZ-ovcima. Most se sada mora nositi sa svojim koalicijskim partnerima koje su sami odabrali. Ono što mene muči je to što veliku cijenu plaćaju građani jer sve se reforme za sada prelamaju preko njihovih leđa".

Niste mi odgovorili, biste li sada - da Most razvrgne partnerstvo s HDZ-om - vratili svoju igru s Mostom?

"Nikakvih, u ovom trenutku, razgovora na tu temu nema".

Biste li podržali premijera Oreškovića?

"Ne, mi imamo svog premijera, dakle, dogodilo se nešto što se nikada ne događa u demokracijama, a to je da netko, tko nije bio na izborima, tko nema legitimitet građana, postane premijer. To je doista jedinstven slučaj, mislim i u cijeloj Europi, da netko doslovno padne s Marsa, postane premijer".

Da, ali popularniji je i od vašeg Zorana Milanovića i njihovog Tomislava Karamarka...


"Polako, vrijeme će pokazati".

Kako ocjenjujete ovih prvih sto dana vlade?

"Loše jer je ovo vlada kojoj oporba ne treba jer je imaju među vlastitim redovima, ne slažu se dva potpredsjednika, premijer u principu ne radi ništa, premijer pokušava shvatiti nešto o Hrvatskoj jer o njoj ne zna ništa. Jedno je voditi kompaniju, a drugo državu. Vidim da se neke metode vođenja privatnih kompanija već sad primijenjuju i u Hrvatskoj. Ova privatizacija zdravstva je nešto što ne smije proći u Hrvatskoj jer smo mi do sada tu imali jedan zaštitni mehanizam".

Ministrica Juretić koja je vas je naslijedila u Ministarstvu socijalne skrbi, pratite li njezin rad?


"Pratim, i vidim da se razmonitiravaju neke reforme koje su bile pozdravljene od strane Europske komisije, a to je prvenstveno okupljanje socijalnih naknada u jednu naknadu. Vidim da se od sljedeće godine neke stvari žele razdvojiti. Jedinstveni novčani centar koji je trebao biti jedinstven za sve novčane naknade se odgađa do 2017. godine. Moram reći da su od branitelji koji su imali obitelji dobili puno više".

Što ćete vi u SDP-u sad raditi, dosad ste se bavili samim sobom i unutarstranačkim izborima, kako će izgledati vaš oporbeni mandat, hoćete li opet čekati da vam vlast padne sama u ruke ili imate neku strategiju?

"Nismo mi ni zadnji put čekali da nam padne s neba, bilo smo vrlo aktivna oporba, imali smo jako puno zakona, u tri mjeseca smo ih napisali tri, sedam ih je u pripremi. Mi ćemo i dalje davati svoje prijedloge i protuprijedloge, ali isto tako ćemo ukazivati na ono što je loše", zaključuje Opačić.

Pročitajte više