SDP u nedjelju donosi odluku hoće li biti suzdržan u glasovanju o HDZ-ovoj Vladi

SDP će u nedjelju, uoči konstituirajuće sjednice novog saziva Hrvatskog sabora, održati osnivačku sjednicu Kluba zastupnika SDPa, na kojoj će se najvjerojatnije donijeti odluka da SDP ostane suzdržan u glasovanju o povjerenju HDZovoj Vladi.

Kako se neslužbeno doznaje iz najužeg vodstva SDP-a, predsjednik stranke Ivica Račan, predložio je na posljednjoj sjednici Predsjedništva SDP-a, da stranka bude ili protiv ili suzdržana kod glasovanja o povjerenju HDZ-ovoj vladi.

SDP će se u nedjelju najvjerojatnije odlučiti za varijantu da njihovi saborski zastupnici ostanu suzdržani, obzirom da je mandatar nove Vlade Ivo Sanader prikupio dovoljno glasova za povjerenje Vladi, pa mu, ocjenjuju u vrhu SDP-a, glasovi SDP-a nisu potrebni.

Drugi razlog zbog čega bi SDP u glasovanju ostao suzdržan, jest na simboličkoj razini, jer će SDP na taj način iskazati rezervu prema programu HDZ-ove vlade.

Kako se doznaje iz SDP-a, ta se stranka načelno ne protivi da Sanaderovoj Vladi priušti " uobičajenih 100 dana mira", ali drže da je problem u tome što iz HDZ-a stižu prijedlozi da ih oporba poštedi šest mjeseci.

U vrhu SDP-a, naime, drže da taj HDZ-ov zahtjev u bitnome premašuje rok kada bi Europska komisija trebala dati pozitivno mišljenje o zahtjevu Hrvatske za ulazak u EU.

Pozitivno mišljenje Europske komisije u svakom će slučaju biti rezultat rada Račanove vlade, drže u SDP-u, a nakon toga započinje proces pregovora nove Sanaderove vlade s EU, i u tom razdoblju SDP ne želi propustiti djelovati kao oporba.

Iz SDP-a se također doznaje da će predsjednik stranke Ivica Račan do Božića završiti obilazak svih stranačkih podružnica, koji je u tijeku.

Račan je nakon što je izgubio na parlamentarnim izborima najavio da će započeti proces jačanja SDP-a, jer je, po ocjenama u SDP-u, rad stranke bio zapušten od kada je stranka s koalicijskim partnerima osvojila vlast 2000.

Pročitajte više