SDP: Vlast nema pravo privoditi aktiviste samo jer je Sanader uznemiren prosvjedima

"DEPOLITIZACIJU policije nužno je žurno provesti kao i depolitizaciju cjelokupne državne uprave. Naime, ondje se zapošljavaju  miljenici HDZ-a koji glasuju za tu stranku", istaknula je danas Željka Antunović iz SDP-a na konferenciji za novinare u Splitu dodajući kako nije isključeno da se njena stranka uključi u prosvjede koji se organiziraju na Facebooku.

Osobno ću tražiti SDP-ov angažman

"Osobno ću zatražiti da se uključimo u prosvjede, a službeni ću zahtjev podnijeti na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva SDP-a", naglasila je Antunović koja je oštro kritizirala policiju zbog privođenja na obavijesni razgovor njihovog člana Nikše Klečka, a zbog Facebook stranice.

Također, Antunović se osvrnula i na mjere protiv posljedica globalne financijske krize, naglasivši kako je Vlada "stajala u mjestu", te je Hrvatska potpuno nespremna dočekala krizu.  

Plaće dole, cijene gore

"Kako objasniti da je u zadnjih godinu dana Vladinom politikom smanjene plaće za 0,9 posto, dok su u isto vrijeme za 6,4 posto povećane cijene dobara i usluga", rekla je Antunović naglasivši kako se deficit robne rezerve Hrvatske s inozemstvom u proteklih godinu dana povećao za čak 20 posto dok je nelikvidnost porasla za 21 posto.

"Vlast nema pravo slati policijske snage na mladiće i djevojke"

Privođenja mladih aktivista zbog njihovih aktivnosti na Facebooku danas su bili tema i u Hrvatskom saboru gdje su SDP-ovi zastupnici optužili vlast da koristi policiju kako bi zastrašili one koji ne dijele njihove stavove.

"Ovdje se radi o obrani demokracije i osnovnih ljudskih prava. Ne mogu se na mladiće i djevojke slati policijske snage, vlast to ne smije raditi zbog vlastitog ugleda i zbog elementarne slobode i prava čovjeka i građanina", kaže Ingrid Antičević Marinović koja tvrdi da je do privođenja došlo jer su pozivi na mirni prosvjed očito izazvali nemir u vladajućim krugovima.

Andrija Hebrang odbacio je sve njene optužbe, te u jalovom pokušaju duhovitosti ustvrdio kako SDP-ova zastupnica "vjerojatno misli na Tajland, a ne na Hrvatsku" kad govori o slanju policijskih snaga na mladiće i djevojke.

"Sanaderova uznemirenost zbog prosvjeda ne može biti uputa za ponašanje organima represije"

Nenad Stazić ističe kako pozivi na građanski prosvjed pokazuju važnost civilnog društva i neformalnog udruživanja građana koji imaju pravo na svoje mišljenje čak i ako to znači da ne vole Ivu Sanadera. "To što je premijer Sanader zbog svega toga uznemiren ne može biti uputa za ponašanje organima represije prema onima koji ne vole premijera", tvrdi Stazić. Na njegove je navode odgovorio HDZ-ov zastupnik Krunoslav Markovinović koji tvrdi da ovdje nije riječ o neformalnom udruživanju građana. "Građani znaju da je riječ o sasvim formalnoj udruzi", tvrdi Markovinović koji je sve pokušao svaliti na mladež SDP-a "čiji su prsti vjerojatno poplavili od silnih klikova tamo".

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks dodao je kako nije točno da vlast podupire privođenja. "Ja osobno znam da to nije točno, kao što nije točno da premijer Sanader to ohrabruje", kaže Šeks i podsjeća kako se Sanader danas usprotivio privođenjima aktivista i tražio da se utvrdi odgovornost policije.

M.M./J.C.
Foto: Arhiva

Pročitajte više