SDP-ov Hajduković: Jedini ispravan potez je Tolušićeva ostavka

Foto: Hina, Screenshot: Facebook

TRGOVINSKI rat koji je sa susjedima započeo Tomislav Tolušić ne jenjava. Podsjetimo, hrvatsko ministarstvo poljoprivrede je, naime, 15. srpnja povećalo uvoznu carinu na voće i povrće koje dolazi iz zemalja koje nisu članice EU-a. Osim toga, novim su Pravilnikom povećane pristojbe i pojačan je fitosanitarni nadzor pri uvozu voća i povrća iz zemalja izvan EU-a. Naknada za inspekcijski nadzor također je porasla i iznosi 2.000 kuna, dok je ranije iznosila 90 kuna.

Ovaj potez razbjesnio je BiH i Srbiju, susjedne zemlje s kojima Hrvatska ima živu gospodarsku razmjenu. Srbija je odmah odgovorila tako što je odlučila provoditi rigorozne kontrole na sve hrvatske proizvode zbog čega ih neće biti na tržištu sljedećih 30 dana, koliko traje ta procedura.

Na stranu Srbije stale su i druge zemlje iz regije koje nisu članice EU, a s kojima Hrvatska ima razvijenu trgovinu. Sve bi to na kraju moglo snažno pogoditi hrvatske izvoznike koji ovise o tržištima ovih zemalja.

SDP-ov Domagoj Hajduković zatražio je ostavku Tomislava Tolušića koja je, smatra ovaj zastupnik, "jedini odgovorni potez".

On je još jučer zatražio sastanak Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora, a danas je dobio potvrdan odgovor.

"Naš je zahtjev urodio plodom. Drago mi je da je kolega Kosor prepoznao ovaj veliki problem na koji smo upozorili kolege Joško Klisović, Saša Đujić i ja! Kako se situacija razvija danas, evidentno je da je ministar Tolušić napravio veliku grešku i naštetio našim izvoznicima i ugledu. Dodatna pljuska Hrvatskoj će biti ako Europska komisija odluči stati na stranu treće zemlje a ne zemlje članice zbog kršenja SSP-a. To će biti presedan u povijesti EU! Ovakav javašluk koji šteti našem ugledu i gospodarstvu je modus operandi HDZ-ove Vlade Andreja Plenkovića. Jedini odgovorni potez je ostavka ministra", napisao je Hajduković na Facebooku.

Pročitajte više