SDP-ovci uz Milanovića: Jedni se prave blesavi, drugi šute, treći ga brane

Foto: Hina

DAN NAKON što su procurile snimke sastanka Milanovića i predstavnika ratnih veterana na kojima Milanović ne bira riječi kad treba blatiti susjede, SDP-ovci nisu bili najraspoloženiji za razgovor.

Podsjetimo, Milanović je Srbiju nazvao "šakom jada" koja već stoljeće i pol ne zna bi li išli u Makedoniji, Vojvodinu, Bosnu, Hrvatsku ili Bugarsku. Milanović ni susjednu BiH ne spominje u lijepom kontekstu. Za njega je država koja ima najdužu kopnenu granicu sa Hrvatskom "big shit". Dodao je da se tamo nema s kime pričati.

Osim toga, Milanović je rekao kako ga nije briga za pozdrav Za dom spremni, a veteranima je ispričao i o prošlosti svoje obitelji.

Pokušali smo doći do istaknutih SDP-ovaca. Peđa Grbin, inače redovito raspoložen za razgovor, rekao je da se obratimo glasnogovornici Danici Juričić koja u kampanji određuje tko će davati izjave. Isto nam je kazao i SDP-ov Igor Dragovan. No, glasnogovornica nije bila od velikih riječi. Kratko nam je rekla kako ne želi razgovarati preko telefona. U kampanji je, veli, i nema vremena. Tražila je da joj pitanja pošaljemo mailom, što smo i učinili. No, za odgovor ćemo trebati pričekati.

Ranko Ostojić, bivši šef MUP-a, prvo nas je tražio da mu SMS-om dostavimo spornu snimku. No onda je rekao kako pored kolega sa sastanka, on nema što komentirati.

Ništa više sreće nismo imali ni sa Gordanom Marasom, inače vrlo aktivnim kritičarom HDZ-a na Facebooku. No, kad je trebalo prokomentirati događanja u vlastitoj stranci, Maras nije bio prilično rječit.

Maras: "Ne mogu komentirati izjave. Mogu samo reći da se Zoran Milanović se s tim ljudima našao u dobroj vjeri, i nije normalno da su ga išli snimati."
 
Ivan Račan je kratko prokomentirao izjave svojeg stranačkoga šefa. "U ovom dugom razgovoru koji očito uopće nije bio razgovor za javnost, Milanović je ispao "drčniji" nego što javno egzistira u izbornoj kampanji gdje je pristojan, fin i povučen. Na pojavnoj razini koju perpetuiraju mediji, ni mene kao ni njega ne zanima pozdrav Za dom spremni niti bilo koja vrsta ustaštva", rekao je Račan.

Bauk jedini konkretno odgovorio

Bivši ministar unutarnjih poslova Šime Lučin u razgovoru za Index više je puta ponovio kako on jednostavno ne može vjerovati da je sve to što je pročitao istina. "Meni to sve sliči na loš igrokaz, a ne na ozbiljne političke pregovore. Čini mi se da je od samog početka bila namjera da se cijeli taj razgovor prikaže u tom pravcu i da je zato i snimano", kaže Lučin, a na pitanje je li onda, tom logikom, Milanović toliko naivan da je upao u takvu klopku, Lučin kaže kako mu sve to skupa jednostavno - nije jasno. "Bez obzira na sve, na taj se način jednostavno ne razgovara. I zato mi je strašno teško išta komentirati. Možda je riječ o montaži....", ponadao se bivši ministar. Na glasine po kojima je snimka puštena u javnost iz same stranke, Lučin kaže kako bi mu tek to bilo neshvatljivo. "Ako je to stvarno pustio netko iz stranke, taj netko stranci želi samo zlo. Zaista ne razumijem tu logiku..."


Bivši SDP-ov ministar Arsen Bauk najkonkretnije je odgovorio na naše upite. Bauka smo pitali da nam prokomentira Milanovićevu izjavu o tome da je Srbija "šaka jada". On smatra da je 150 godina o kojima Milanović govori zapravo vrijeme od Nečertanija, odnosno programa kojim je stvorena ideja velike Srbije, a koja traje do danas.

"Djelovanje ljudi koji danas vode Republiku Srbije tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća nije nešto što zaslužuje naš respekt i poštovanje. Politika koju su tada zastupali, a koje se danas ne odriču ili je čak pokušavaju rehabilitirati prouzročila je velika stradanja hrvatskog i bošnjačkog naroda u Hrvatskoj i BIH, a ništa dobro nije donijela niti srpskom narodu u Hrvatskoj. To uvijek treba imati na umu kada nam iz Srbije stižu lekcije i europskim vrijednostima. Ipak, ganut sam razumijevanjem Plenkovića i Hasanbegovića za odnose sa Srbijom, dođe mi da viknem "živilo bratstvo i jedinstvo Vučića i Plenkovića, Dačića i Hasanbegovića". Čini mi se da su više branili Vučića nego Krstičevića. Izraz koji je upotrijebljen u opisu "diplomatske sile" a za kojeg me pitate blaži je od međusobnih prozivanja samih članova srpske vlade, o čemu vam link šaljem u prilogu. Na kraju, Srbija treba prestati biti "mini Haag" i to je Zoran Milanović cijelo vrijeme ponavlja", rekao je Bauk za Index upitan što misli o Milanovićevoj izjavi da je Srbija šaka jada.

On je dodao da je čudno kako potpredsjendik srpske Vlade smije napadati Dačića, a hrvatski političari to ne smiju. Bauk pri tome misli na sukob u novoj srpskoj vladi koji je nastao zbog ideje o podizanju spomenika Slobodanu Miloševiću.

"Što se tiče poštivanja prava manjina u Hrvatskoj, a posebno prava srpske manjine ne treba trošiti previše riječi, SDP će i dalje promicati prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, za razliku od onih koji ta prava pokušavaju umanjiti", dodao je.

Bauk: Veći je problem kad se u javnosti govori jedno, a na sastancima drugo

Bauka smo pitali i što misli o izjavi svog stranačkog šefa da je BiH "big shit".

"Ako o ičemu postoji suglasnost izabranih predstavnika svih konstitutivnih naroda BIH onda je to promjena političkog sustava. Izraz koji je posuđen od "jednog branitelja" vjerojatno će puno puta biti citiran u dnevnopolitičkim raspravama u Bosni i Hercegovini kao opis funkcionalnosti takvog sustava. To nikako ne znači da ne poštujemo Bosnu i Hercegovinu kao državu kad ukazujemo da nefunkcionalnost političkog sustava, tim više jer smo svjesni da ni sami nemamo bolje rješenje koje bi bilo prihvaćeno od sva tri naroda. Zbog toga smo i više puta isticali stav da BIH treba "preko reda" primiti u EU. Uostalom, svjedoci smo kako je loše funkcionirala koalicija HDZ-a i MOST, a tamo je koalicija tri "HDZ-a" i tri "MOST-a"", rekao je Bauk.

"Snimanje zatvorenih radnih sastanaka na kojima je izričaj nešto drugačiji (ali sadržaj je skoro isti) nije nešto što bi trebalo biti uobičajeno u političkom životu. Veći bi problem bio da se u javnosti govori jedno, a na takvim sastancima nešto drugo. "Složeni odnosi" Vučića i Milanovića traju još od izbjegličke krize, a funkcionalnost daytonske BIH je nešto što i oni sami spominju. Uglavnom, prevelika se buka digla samo zbog retorike", dodao je Bauk.
 

Pročitajte više