Sedlar: Golema je nesnošljivost i mržnja prema svemu što ima hrvatski predznak

ZA SVOJE filmove u protekle četiri godine nisam dobio ni kune od hrvatske države i to je bio osnovni razlog što sam se orijentirao prema svijetu, tražeći tamo producente, izjavio je hrvatski redatelj Jakov Sedlar, upitan zašto se usmjerio na filmske projekte koji se financiraju isključivo iz svijeta.

"Pročelnik zagrebačkoga Gradskoga ureda za kulturu nije nikada našao vremena da mi odgovori na zamolbu za financiranje mojih dvaju dugometražnih filmova - Sjećanje na Georgiju i Milost mora, što se u civiliziranu svijetu smatra osnovnom sastavnicom kulture ponašanja. Za nekoga bi to možda bilo porazno, ali meni je to bio poticaj da dignem glavu i producente potražim u svijetu, pa sam ih našao u SAD-u i Izraelu, gdje me nitko nije pitao ni tko sam, ni što sam, nego što sam napravio i što predlažem napraviti", izjavio je Sedlar. Dodao je kako mora reći da mu je bivši ministar kulture dva puta pomogao da filmove snimljene na digitalnu vrpcu prebaci na filmsku vrpcu.

Sedlar smatra kako je svemu tomu razlog "golema količina nesnošljivosti i mržnje onih koji su u protekle četiri godine vladali u kulturi prema svemu što ima ikakav hrvatski predznak".

U prošle četiri godine snimio je tri igrana i šest dokumentarnih filmova, koji su financirani iz Sjedinjenih Država, Izraela i Francuske, a nedavno je u Tel Avivu premijerno prikazao dokumentarac o izraelskom generalu Motiju Hodu.

Upozorava i na "spregu dijela kritičara i onih koji odlučuju o novcu u kulturi". Dodaje kako mu je poznato "prijateljevanje pročelnika za kulturu grada i nekih filmskih kritičara, što je zapravo ideološka sprega, svrha koje je određivati što raditi u tom području kulture".

"Nadam se da će novi ljudi u Ministarstvu kulture prekinuti tu praksu i da ne će razmišljati na taj način", izjavio je.

Tvrdi da je Antun Vrdoljak napravio odličan film, međutim neki filmski kritičari okomili su se na film "Duga mračna noć" tako da "ne pišu o filmu, nego analiziraju ono što oni misle da je Vrdoljak htio kazati, a kako im to nije po volji, pljuju po filmu".

"Vrdoljak bi to trebao smatrati velikim komplimentom, jer da bi se njima svidio neki hrvatski film, moralo bi se raditi o poludebilnom projektu", rekao je Sedlar i napomenuo kako nije odustao od hrvatskoga filma te da kani u iduće dvije ili tri godine snimiti veliki hrvatski ratni film.

Pročitajte više