Sedmo samoubojstvo među vojnicima u godinu dana

SAMOUBOJSTVO počinjeno u ponedjeljak u jednoj od zagrebačkih vojarni sedmo je od kraja prošle godine među hrvatskim vojnicima, doznaje se u Ministarstvu obrane.

Pripadnik 2. gardijske brigade I.I, čije godine nisu objavljene, ubio se u zagrebačkoj vojarni "Croatia" oko 2,30 sati, ispalivši sebi za vrijeme straže metak u glavu iz automatske puške.

Samoubojstva su u proteklih godinu dana počinila dvojica ročnika i petorica profesionalnih vojnika, doznaje se u Službi za odnose s javnošću MORH-a.

Poručnik V.F. (37) ubio se pištoljem 30. prosinca lani u 23,25 sati u jednom kafiću u Puli, dok nije bio na dužnosti.

Ročnik A.J. (19) počinio je 3. ožujka oko šest sati ujutro samoubojstvo, pucajući sebi u glavu iz automatske puške u koprivničkoj vojarni "Ban Krsto Frankopan". I on je u to vrijeme bio na straži.

Vojnik H.B. (22) samoubojstvo je počinio u pulskoj vojarni Vallelunga 9. kolovoza oko 22 sata. Ročnik, koji je obnašao dužnost zapovjednika straže, pucao je za vrijeme odmora iz automatske puške sebi u prsa.

U MORH-u za tri ovogodišnja slučaja samoubojstva nisu mogli dati detaljnije podatke. Naglašavaju, međutim, da je od 1998. na ovamo broj samoubojstva višestruko pao.

"Broj samoubojstava je četiri do pet puta manji nego prije pet godina. Tu imamo pozitivne pomake", rekao je Hini pukovnik Zoran Komar, zamjenik načelnika Službe za odnose s javnošću.

Obveza zapovjednika je da vojnike upute psihologu kad god kod njih zamijete znakove psihičke labilnosti.

Hrvatska ima oko 70 psihologa na oko 45.000 zaposlenih u MORH-u, Oružanim snagama i među ročnicima, podaci su Ministarstva iz ožujka ove godine, objavljeni nakon jednog od slučajeva suicida. U Ministarstvu tvrde da tu Hrvatska prednjači u odnosu na druge zemlje.

Među ročnicima je 20 psihologa, a u svakom središtu za izobrazbu mora biti po jedan. Po starom ustroju MORH-a, u središtima za izobrazbu bila su zaposlena po dva psihologa.


Pročitajte više