Šef Afričke unije traži da UN preuzme financiranje mirovnjaka u Darfuru

ALPHA OUMAR KONARE, šef Afričke unije, rekao je na sastanku afričkih zemalja da bi UN trebao preuzeti financiranje misije Afričke unije u sudanskoj regiji Darfur. Afrička unija tamo ima 7000 vojnika u mirovnoj misiji, koji zbog logističkih i financijskih problema nisu u stanju zaustaviti nasilje nad civilima.

Arapska paravojna skupina Janjaweed u Darfuru je u zadnje tri godine ubila najmanje 200 000 ljudi, a preko 2 milijuna je istjerala iz domova. Od prosinca prošle godine je Janjaweed drastično pojačao napade, što je do te mjere destabiliziralo regiju da su humanitarne udruge povukle svoje osoblje otamo.

Financiranje mirovne misije Afričku uniju stoji 40 milijuna dolara mjesečno, a u zadnje vrijeme ima sve više problema s nabavljanjem tog novca.

UN trenutno pregovara sa sudanskim vlastima oko formiranja hibridne vojne snage sastavljene od vojnika UN-a i Afričke unije. Ta hibridna vojska bi trebala osigurati mir u regiji, ali Sudan se još uvijek protivi zadnjoj fazi plana u kojoj UN u Darfur treba poslati vojnike.

Stručnjaci se slažu da je 7000 vojnika u Darfuru premalo i da bi za bilo kakav stvarni učinak trebalo bar 20 000 mirovnjaka.

Sudan je pristao na neke dijelove UN-ovog plana za Darfur, ali još uvijek se protivi zadnjoj, ključnoj fazi. Vlada i predsjednik Omar al-Bashir zapravo opetovano zavlače UN, a u međuvremenu Janjaweed, kojeg financira sama vlada, nastavlja s pokoljem.

J.D.

Pročitajte više