Šef IDS-a: Milanović možda može složiti vladu

Foto: HINA/Daniel Sponza

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus izrazio je zadovoljstvo nakon objave rezultata Državnog izbornog povjerenstva (DIP) ostvarenim trećim mandatom u 8. izbornoj jedinici istaknuvši kako su se time ispunila stranačka predviđanja i očekivanja.

"Za sada IDS stoji dobro, ima tri čvrsta mandata te se nadam da će tako ostati do kraja. Naš je cilj bio ne skrivati se u nekoj većoj koaliciji, nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, kada smo bili u većoj koaliciji koja nije dala nekakav benefit. Stoga smo nakon lokalnih izbora htjeli vidjeti gdje smo i na kakvu podršku birača možemo računati", rekao je Paus.

"Došlo je do polarizacije biračkog tijela"

Na pitanje može li predsjednik Republike Zoran Milanović složiti vladu, odgovorio je kako će biti teško složiti koalicijsku vladu, ali je možda i moguće s podrškom određenih stranaka. 

"IDS je otvoren za suradnju, ali ne u slučaju da u toj koaliciji budu Domovinski pokret i Most. O tome će odlučiti stranačka tijela, no nije prirodno da podržimo vladu u kojoj su Domovinski pokret i Most jer su njihova stajališta različita od IDS-ovih, od pitanja odnosa prema nacionalnim manjinama i suživota do ženskih prava", poručio je.

"Od ulaska predsjednika Milanovića u izborni proces događale su se razne anomalije, pa i sam njegov ulazak je anomalija", ocijenio je. "Očito je došlo do polarizacije biračkog tijela, a u tome su najviše stradale manje stranke jer su se ljudi opredjeljivali lijevo ili desno", kazao je Paus dodavši kako je Hrvatska skrenula udesno, što je generalni trend na razini Europe.

Pročitajte više