Šef IDS-a: Sve ide u smjeru toga da ne podržimo Milanovića u borbi za drugi mandat

Foto: N1

PREDSJEDNIK IDS-a Dalibor Paus gostovao je u sinoćnjem Pressingu na N1 televiziji gdje je komentirao trenutno stanje u njegovoj stranci, ali i cjelokupnu političku situaciju u državi. Paus tvrdi kako IDS nije u padu u Istarskoj županiji. "Na prošlim izborima osvojili smo apsolutnu većinu u Županijskoj skupštini. Izgubili smo nekoliko gradonačelnika i došlo je do promjena u vodstvu stranke", naglasio je, misleći pritom na svoj dolazak na čelo stranke. 

Ne slaže se s tezom da IDS predugo vlada Istrom. "Istra je i dalje jedna od najrazvijenijih regija u Hrvatskoj i ne vidim zašto bi se mijenjala ekipa koja dobro vodi. Nije lako upravljati gradom i velikom sredinom i oni koji misle da je to tako shvate da nije", dodao je.

"Podržavat ćemo Miletića sve dok bude plesao kako mi sviramo"

Paus negira navode da je njegova stranka zapravo istarski HDZ. "Postoji paralela u duljini upravljanja, ali ne i u modelu jer mi to radimo puno kvalitetnije. Ne poznajem sredinu u kojoj nema klijentelizma, imali smo nedavno aferu u Europskoj komisiji", istaknuo je. 

"Gdje god postoji moć odlučivanja tu su i nečasne radnje, no mi kao stranka se borimo protiv toga. Na primjer, uveli smo nove norme, poput transparentnog proračuna, uveli smo da najuže vodstvo stranke mora podnijeti imovinsku karticu bez obzira obvezuje ih zakon ili ne”, rekao je dodavši da su one dostupne na njihovim stranicama.

Što se tiče Istarske županije, najavio je da će župan Boris Miletić imati njihovu podršku sve "dok god bude plesao kako oni sviraju". Podsjetimo, Miletić je prošle godine istupio iz IDS-a, a Paus tvrdi da su oni već imali elemenata za pokretanje stegovnog postupka protiv njega i da ih je on samo preduhitrio.

"Tunel Učka nije dar od Vlade"

"Bilo je sporno postupanje vezano za neke ankete, ali kako nismo postupak proveli do kraja, sve je ostalo na čvrstim indicijama", objasnio je Paus, dodavši da podržavaju župana Miletića jer je dobio povjerenje građana. Osvrnuo se i na situaciju u Puli, istaknuvši da se na prste jedne ruke mogu nabrojati pozitivne stvari. 

"To je dokaz da upravljanje velikim gradom nije jednostavno. Mi nismo znali prezentirati naše politike i birači su poslali poruku koju mi prihvaćamo. Obećavamo kada ponovo odaberu nas, mi ćemo sigurno grad voditi bolje nego što to sad rade oni", kazao je predsjednik IDS-a.

"Po prvi put u vlasti u Puli participira HDZ, a ne vjerujem da su građani Pule dali povjerenje gradonačelniku Filipu Zorčiću za to", poručio je. Smatra kako vlada nije previše dala Istri, ali je ipak pohvalio završetak bolnice u Puli. "Tunel Učka gradi koncesionar i to nije dar od vlade. Mi smo taj tunel više puta platili i mislim da bi on za građane Istre trebao biti besplatan jer nam je jedina veza s Hrvatskom", tvrdi Paus. 

"Cijene će se s vremenom iznivelirati"

Prokomentirao je i Zakon o pomorskom dobru, naglasivši da nije istina da je u Istri najviše ograđenih plaža. "Ministar je rekao da je 18 ograđenih plaža, a od toga su njih tri u Istri. Zamjeramo zakonu nedorečenost po pitanju koncesionara, mislim da bi zakon trebao biti precizniji, a ne da ga slobodno tumačimo", rekao je.

Govorio je i posljedicama uvođenja eura. "Što se eura tiče sigurno će se na turizam osjetiti pozitivno, pogotovo uz Schengen. Trebalo bi sa Slovenijom dogovoriti i spoj Istre s Koprom. Kada su cijene u pitanju, ovo što radi vlada je jedan robinhoodovski manevar jer se oni sad navodno bore protiv poskupljenja", naglasio je.  

"Zakasnili su, ali cijene će se s vremenom iznivelirati. Najbolji komentar je dao jedan građanin kada je rekao da smo o tom pitanju odlučili prije 30 godina kada smo izabrali tržišno gospodarstvo", smatra Paus. Tvrdi da bi se s dolaskom Schengena i eura trebalo raditi na regionalizaciji Istre koja je vezana sa susjednim državama.

"HDZ nije promijenio model upravljanja"

Kada su u pitanju sljedeći parlamentarni izbori kaže da postoje pregovori te da će sigurno doći do okrupnjivanja oporbenih snaga. "Osobno smatram da SDP u ovom trenutku teško može biti vođa neke jake oporbene grupacije. Mislim da Peđa Grbin nema tu snagu i te liderske predispozicije da nas sve povede, ali razgovarat ćemo i sa samim SDP-om, ali bliži smo nekim liberalnim opcijama. Treba zatomiti ego i raditi, a lideri će onda sami izaći", uvjeren je Paus.

Odlučno je negirao navode da bi IDS mogao ući u razgovore o podršci HDZ-ovoj vladi. "Nije se promijenio model upravljanja. Treba iskoristiti ova europska sredstva da napravimo nužne reforme, a niti ove, niti posljednje, vlade nisu napravile te nužne reforme", kazao je.

Šef IDS-a tvrdi da još uvijek nisu donijeli o mogućoj podršci Zoranu Milanoviću za drugi mandat. “On urušava jedan način komunikacije i povjerenje u institucije i to mu je zapreka da bude dobar predsjednik. Kako sada stvari stoje, sve ide u smjeru da ga ne podržimo, no nadamo se da će se predsjednik urazumiti jer kada je važnije kako je nešto rečeno, a ne što je rečeno onda stvari nisu dobre”, zaključio je. 

Pročitajte više