Šef vatrogasaca: Ove godine imamo puno manje požara

Screenshot: HTV/HRT

GLAVNI vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je u Dnevniku HTV-a komentirao dosadašnju požarnu sezonu, uzroke požara, plaće vatrogasaca i aktualni štrajk vatrogasaca u Zadru. "Tri velika požara koja su nas pogodila u srpnju, u Grebaštici, Župi dubrovačkoj i na Čiovu, upozorenje su da se ne treba igrati vatrom", poručio je. 

"Treba se držati onoga da je paljenje vatre na otvorenome - zabranjeno. Sva su tri požara u okviru 600 hektara, ali požara je ove godine daleko manje. Radi se o 1786 požara na otvorenome prostoru. Prošle ih je godine bilo preko 6800. Opožarene površine su prošle godine u ovo vrijeme bile 54.000 hektara, a ove 3696", naveo je.

"Dogovorena su 602 kilometra požarnih puteva"

Tvrdi da je manji broj požara uzrokovan dugim kišnim razdobljem, ali upozorava da su požari zbog velikog porasta gorive mase postali vrlo jaki i brzi. Napomenuo je da velike probleme uzrokuje i jak vjetar. Osvrnuo se i na uzroke požara istaknuvši da se primarno radi o ljudskim postupcima. 

Zahvalio se djelatnicima policije koji su pokazali "da mogu vrlo brzo otkriti počinitelje". Ipak, podsjeća da ne moraju uvijek ljudi biti uzrok požara. Kazao je kako su na području Splitsko-dalmatinske županije imali petnaestak požara uzrokovanih gromom. 

Naglasio je kako su preventiva i mjere zaštite od požara ključne u sprječavanju nastanka i širenja požara. Rekao je kako se još prošle godine krenulo s raspravom o izgradnji i obnovi požarnih puteva. Potvrdio je da su u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskim šumama dogovorena 602 kilometra puteva koje treba napraviti.

"Sve što pripremamo daje svoje rezultate"

Najavio je da bi ove godine trebao biti usvojen i Akcijski plan na kojem se trenutno radi. Progovorio je i o tehničkoj opremljenosti vatrogasaca i plaćama koje primaju za svoj rad. "Organiziranost vatrogastva u RH je na visokoj razini. Pogledajmo što se događa na Mediteranu", rekao je. 

"Sve ono što pripremamo daje svoje rezultate. Naravno, ja sam uvijek da se plaće vatrogasaca reguliraju. One se reguliraju kolektivnim ugovorima, a donesen je i Pravilnik o koeficijentima, a radi na tome da se donese i Uredba o dodacima na plaću. Svi skupa trebamo sjesti za stol i razgovarati", nastavio je. 

Istaknuo je da vatrogasci koji štrajkaju u Zadru izlaze na intervencije jer "se intervencija mora odraditi". Ponovio je svoju zahvalnost vatrogascima, policajcima i svim žurnim službama "koji su vrlo brzi, žurni i daju veliki doprinos ukupnoj sigurnosti svih građana Hrvatske".

Pročitajte više