ŠEFOVI DRŽAVA I VLADA JUGOISTOČNE EUROPE POZVALI NA DALJNJU SURADNJU

Usvajanjem zajedničke deklaracije u Sarajevu je u srijedu završen VII summit zemaljačlanica Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP) kojim će u predstojećem jednogodišnjem razdoblju predSjedati Rumunjska.

Hrvatsko izaslanstvo na ovom je skupu predvodio premijer Ivo Sanader koji je tom prigodom najavio podnošenje zahtjeva za punopravno članstvo Hrvatske u SEECP jer je ona u tom projektu do sada sudjelovala samo kao promatrač.

U Deklaraciji što su je usvojili predsjednici i premijeri devet država jugoistoka Europe ističe se kako se procesi integriranja ove regije u Europsku uniju odvijaju povoljno pri čemu je izražana nada kako će se proširenje Unije nastaviti sukladno zaključcima Vijeća Europe iz prosinca 2003. godine.

Pozdravljeno je i širenje NATO-a pri čemu je upućen poziv Zagrebu, Tirani i Skoplju da nastave blisko surađivati u okviru Jadranske povelje a istodobno je data potpora ambicijama Bosne i Hercegovine te Srbije i Crne Gore da što prije postanu članicama programa "Partnerstva za mir".

Lideri zemalja članica SEECP oštro su osudili nedavno nasilje na Kosovu a albanski premijer Fatos Nano u izjavi novinarima je kazao kako njegova zemlja također osuđuje svaku primjenu sile i zalaže se za dijalog kao jedini način rješenja problema na Kosovu.

"Uvjeravam vas da u tome svi mogu računati na umjerenu ulogu Albanije", kazao je Nano.

Svi sudionici sarajevskog sastanka na vrhu pozvali su na učvršćenje regionalne suradnje u svim oblastima, uključujući borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala , kao i jačanje gospodarskih i infrastrukturnih veza.

Predsjednik Rumunjske Ion Iliescu je kazao kako će prioritet njegove zemlje kao predsjedajućeg SEECP-m biti učvršćenje međusobne suradnje te poduzimanje napora usmjerenih ka integraciji cijelog prostora jugoistoka Europe u Europsku uniju i NATO.

Predsjendik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović na završnoj je konferenciji za novinstvo čestitao je Hrvatskoj na pozitivnom avisu Europke komisije.

"Tim pozivom svi mo mi bliži Europskoj uniji a uspjeh Hrvatske na neki je način uspjeh cijele regije", kazao je Marović istaknuvši kako je ono što je postigla Hrvatska dobar putokaz i drugima da ozbiljno shvate svoje obveze.

Odgovarajući na pitanje kada bi mogao biti uhićen Ratko Mladić za kojega se vjeruje kako se i dalje krije u Srbiji, Marović je kazao kako se neće još dugo tolerirati da bilo koja zemlja bude talac pojedinaca optuženih za ratne zločine.

(Hina) xrm ybs

Pročitajte više