Šeks i Žužul 20. siječnja na svečanoj sjednici kongresa SAD-a

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul sudjelovat će, na poziv Kongresa SAD-a, 20. siječnja na svečanoj sjednici obaju domova američkog Kongresa, na kojoj će američki predsjednik George W. Bush održati govor o stanju nacije, priopćeno je u petak iz Sabora.

Svečana sjednica Kongresa i obraćanje predsjednika SAD-a kongresnicima tradicionalno se održavaju jednom godišnje, i to je jedan od najvažnijih političkih događaja u SAD-u, nastavlja se u priopćenju.

Ovogodišnji govor o stanju nacije od posebnog je značaja jer se održava na početku izborne godine u Sjedinjenim Državama, te se očekuje se da će predsjednik Bush tom prigodom govoriti o glavnim smjernicama buduće unutarnje i vanjske politike SAD-a.

Ovo je prvi puta da su tako visoki dužnosnici iz Republike Hrvatske pozvani na svečanu sjednicu Kongresa, na koju se uopće rijetko pozivaju strani dužnosnici, kaže se u priopćenju iz Sabora te ocjenjuje da se "stoga ovaj poziv može tumačiti kao veliko priznanje i čast ukazanu predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu i ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu, ali i ocijeniti vrlo važnim momentom u kontaktu daljnjeg razvoja hrvatsko-američkih odnosa".

Posjet SAD-u bit će ujedno i prvi posjet predsjednika Hrvatskog sabora nekoj stranoj zemlji od kada je stupio na ovu dužnost. Tijekom svog boravka u SAD-u predviđeni su sastanci hrvatskog izaslanstva s više američkih kongresnika i senatora, a planiran je i susret s hrvatskim iseljenicima u New Yorku i Washingtonu, stoji na kraju priopćenja.

(Hina) pp nab

Pročitajte više