Šeks: Vrhovni sud je presudom Glavašu potvrdio da nisam mogao znati za zločine u Osijeku

POTPREDSJEDNIK Sabora Vladimir Šeks tvrdi da je presudom Vrhovnog suda protiv Branimira Glavaša dokazano kako sudski postupak protiv njega nije imao veze sa njegovim napuštanjem HDZ-a.

"Uporno sam tvrdio da proces protiv Glavaša nije u uzročno-posljedičnoj vezi s njegovim razilaženjem s HDZ-om. Postupak nije posljedica političke odmazde mene, bivšeg premijera Sanadera ili HDZ-a Glavašu. To je splet drugih okolnosti, a Glavašev razlaz s HDZ-om koincidirao je s kaznenim postupkom" objasnio je Šeks u intervjuu Večernjem listu.

"Stalno sam tvrdio da nisam mogao znati za zločine u Osijeku"

Odlkuka Vrhovnog suda, kako tvrdi Šeks, svojevrsna je satisfakcija i njemu osobno, jer je sud konačno prihvatio činjenicu da Šeks i ostali nisu morali znati za mučenja i ubojstva civila niti za Glavaševu ulogu u tim zločinima, jer se sve, kako je zaključeno u presudi, "odvijalo u strogoj tajnosti".

"Naravno da osjećam satisfakciju jer sam stalno tvrdio, u sudnici i izvan nje, da nisam mogao znati ništa o zločinima jer sam iz Osijeka otišao sredinom rujna 1991., a događaji obuhvaćeni optužnicom zbili su se kasnije" objasnio je Šeks, koji naglašava kako se tek djelomično slaže s tvrdnjama da se u Glavaševom slučaju politika umiješala u sudski proces.

"Politika je imala ulogu onda kada je saborska većina uklonila zahtjev da se Glavašu skine imunitet i omogući pritvaranje. To je doista bila politička odluka donesena u Saboru i moglo bi se tu govoriti o svojevrsnom ulasku politike u pravosuđe. No, samo pokretanje postupka, vođenje istrage, podizanje optužnice i suđenje odvijalo se isključivo u režiji državnog odvjetništva i suda" objasnio je, dodajući kako se Sabor, u trenutku kada je donosio odluku o odbijanju ukidanja imuniteta, rukovodio činjenicom da je i drugim optuženima za ratne zločine bila omogućena obrana sa slobode.

"Netko je iz Županijskog suda Glavašu dojavio da ga čeka više od pet godina zatvora"

Šeks navodi da Glavašu, po sili zakona, s trenutkom objavljivanja pravomoćnosti presude, prestaje mandat saborskog zastupnika, a procijenio je i da je netko Glavašu očito dojavio da bi mogao biti osuđen na više od pet godina zatvora, zbog čega ga očekuje pritvor, te je odlučio pobjeći iz zemlje.

"On je predosjetio ili je bio obaviješten da će dobiti preko pet godina zatvora i odlučio je da neće ići u pritvor koji bi zbog visine kazne bio obvezan. On tu informaciju nije mogao dobiti ni od koga drugog nego članova vijeća Županijskog suda u Zagrebu ili onih koji su uz to vijeće" konstatirao je Šeks.

Pročitajte više