Šeks: Vrlo dinamična i zgusnuta parlamentarna jesen i zima

NAVJEŠĆUJEM vrlo dinamičnu i zgusnutu parlamentarnu političku jesen i zimu", rekao je danas predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks na konferenciji za novinare u povodu predstojećeg zasjedanja Hrvatskog sabora.

Hrvatski sabor zasjedat će mjesec dana, od 15. rujna do 15. listopada. U tom razdoblju sjednica bi se održavala srijedom, četvrtkom i petkom s time da bi još u listopadu, zbog toga što će 7. listopada biti održana svečana sjednica u povodu Dana nezavisnosti, zasjedanje bilo i u utorak, 5. listopada.

Bit će to vrlo intenzivni tempo, rekao je Šeks i dodao da nakon toga planira stanku od tjedan dana, a potom iduću sjednicu koja bi trajala do 15. prosinca.

U dnevni red koji ću sutra poslati zastupnicima, nakon konzultacija s predsjednicima parlamentarnih klubova, predsjednikom Vlade i Vladom, bit će za sada uvršteno 57 točaka, rekao je Šeks, dodajući da ih je 16 s protekle saborske sjednice.

Jesensko zasjedanje Hrvatskog sabora počet će aktualnim prijepodnevom i setom zakonskih prijedloga koji se odnose na potvrđivanje, ratifikaciju različitih međunarodnih i međudržavnih ugovora, Vladinih zakonskih prijedloga upućenih u hitni postupak i zakonskih tekstova koje treba uskladiti sa zakonodavstvom Europske unije, rekao je.

U sklopu toga će, dodao je, prema prijedlogu klubova zastupnika SDP-a i HSP-a biti održana i rasprava o memorandumu vezano za sklapanje aranžmana s MMF-om. To će biti rasprava o memorandumu o ekonomsko-financijskoj politici Vlade od konstituiranja do danas skopčano s odobravanjem novoga stand by aranžmana MMF-a u Republici Hrvatskoj, rekao je.

Na upit novinara predsjednik Hrvatskog sabora je potvrdio da je Mato Arlović (SDP) predložio da iduća sjednica počne raspravom o stand by aranžmanu s MMF-u.

O tome hoće li tako biti ili ne, odlučit ćemo, rekao je Šeks dodajući da ne stoji Arlovićeva argumentacija da bi, ako se rasprava odgodi za drugi tjedan zasjedanja to moglo utjecati na niz gospodarskih i socijalnih zakonskih prijedloga koje bi Arloviću trebalo raspraviti nakon rasprave o MMF-u.

Ponavljajući da ta argumentacija ne stoji, Šeks je rekao da je riječ o zakonskim prijedlozima s prošle saborske sjednice, uz ostalo o potvrđivanju međudržavnih i međunarodnih ugovora.

Naveo je da će na dnevnom redu iduće sjednice biti i prijedlog Pomorskog zakonika te izmjene Zakona o sigurnosti u prometu na cestama koje su predložili Libra i IDS.

Zastupnici će raspraviti i Izvješće o izvršenju državnog proračuna za prvo polugodište ove godine, prijedlog zaključka o povlačenju Hrvatske iz sporazuma o suradnji na provedbi projekta integracije naftovoda Družba Adria.

Šeks je naveo i prijedloge zastupničkih klubova, među kojima su rasprave o radu državnog odvjetništva, Hrvatske narodne banke, HZMO-a, o radu Vijeća HRT-a, o provedbi programskih načela i financijska izvješća, o pravednijoj raspodjeli dobivenih poreza na dobit, o pravima invalida rada, o perspektivama razvoja loklane i regionalne samouprave, o pravima hrvatskih branitelja. Naveo je da uskoro i od

Vlade Sabor očekuje izmjene i dopune Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, izmjene Zakona o USKOKU te Ovršnog zakona.

Glede usklađivanja hrvatskog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU Hrvatski sabor je od 43 zakona koje treba donijeti u ovoj godini donio 10, rekao je Šeks.

Pročitajte više