Seljaci nezadovoljni isplatom poticaja: "Nikad manje, nikad nejasnije i nikad kasnije

Foto: Hina

UDRUGA Nezavisni hrvatski seljaci nezadovoljna je isplatom potpora u 2016. godini. Smatraju da potpore nikad nisu bile manje, nikad nejasnije, te da nikad nisu bile kasnije isplaćene.

"Pregledom izlista računa naši poljoprivrednika ustanovili su da je isplata potpore u 2016 g u posljednjih 7 godina ( počela je 15. travnja) isplata koja je najkasnije započela . Ne trebamo ponavljati koliko je rok isplate bitan za konkurentnost naših obesparenih gospodarstava koje ili plaćaju velike kamate na posuđena sredstva ili smanjuju ulaganja u proizvodnju. Ovaj podatak je još gori znajući da je isplaćeno potpora u travnju novac iz EU proračuna koji nam stoji na raspolaganju, još od siječnja, i znajući da naša " konkurencija " iz EU ukupne potpore dobije još u prosincu", navode iz Nezavisnih hrvatskih seljaka.

Ne zna se za što su točno seljaci dobili novac

Kažu da su poljoprivrednici do sada dobili tek 20 do 30 posto raspoloživih godišnjih sredstava, te da je do sada, od početka godine propalo oko tisuću gospodarstava.

"Nikad nije manje sredstva sjelo na račune naših poljoprivrednika u razdoblju do kraja travnja. Poljoprivrednici su u ovoj godini dobili cca. 20-30 posto ukupno raspoloživih godišnjih sredstava. Čak i isplata potpore za krizu u sektoru mljekarstva je izgleda čekala da kriza prođe (propadne sektor) pa je plaćena krajem travnja a sredstva su nam na raspolaganju još od studenog 2016. Pomnožite broj gospodarstava koja dnevno propadaju s brojem dana i doći ćemo da je u ovome razdoblju propalo oko 1000 gospodarstava", navode iz NHS-a.

Seljaci kažu i da ne znaju za što im je točno novac isplaćen i koliko još trebaju dobiti.

"Osim iznosa na računu ništa drugo se ne zna, pa su poljoprivrednici pohodili nadležne Agenciju za plaćanje ne bi li tamo pronašli odgovore, ali iz agencije nakon višesatnih sastanaka izlaze s još manje odgovora ali s uvjeravanjima da to tako treba biti i da je sve u redu i da je to potvrdila i EU.

Nepojmljivo je da se niti nakon 8 godina i milijunskih ulaganja u sustave, ogromnim zapošljavanja (700 većinom VSS stručnjaka) ministar izgovara na spremnost Agencije da počne isplatu sredstava, a kada isplati da se ne zna za što su plaćanja. Agencija koja radi s milijardama kuna nema odgovora poljoprivrednicima ili su oni jasni jedino birokratima u Agenciji", tvrtke iz NHS-a.

Pročitajte više