Senat Sveučilišta u Sarajevu ukinuo akademsko zvanje Biljani Plavšić

SENAT Sveučilišta u Sarajevu donio je odluku kojom se Biljani Plavšić, haškoj osuđenici za ratne zločine, uskraćuju sva stečena akademska prava na Sveučilištu u Sarajevu. Senat je izjavio da su sa velikom dozom gorčine primili vijest o prijevremenom puštanju na slobodu haške osuđenice i ratne zločinke Biljane Plavšić, bivše redovne profesorice Sveučilišta u Sarajevu.

Biljana Plavšić optužena je i osuđena za zločine koja je učinila u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu koje je u procesu suđenja priznala. Svojim djelima, odnosno zlodjelima prekršila je sve etičke, pedagoške, moralne i ukupne akademske norme, kao i norme humanog ponašanja i djelovanja, stoji u priopćenju.

Senat razočaran prijevremenim puštanjem na slobodu

Predvodeći akcije zločina protiv čovječnosti, koje su rezultirale ubojstvima i progonima stotina tisuća nedužnih građana Bosne i Hercegovine, ratna zločinka pokušala je uništiti najviše civilizacijske vrijednosti življenja, ali i akademske vrijednosti na prostorima BiH-a, Europe i cijeloga svijeta, prenose bosanskohercegovački mediji.

Senat Sveučilišta u Sarajevu navodi da je ovim djelovanjem Plavšić "ukaljala ugled sveučilišnog profesora i dužnosti koje su joj bile povjerene te je nanijela neprocjenjivu štetu Sveučilištu u Sarajevu".

Senat je iskazao protest za nedopustivo ponašanje Carla Bildta, koji je zloupotrijebio svoje funkcije i dao direktan doprinos kako blagoj kazni, tako i prijevremenom puštanju na slobodu ratne zločinke Biljane Plavšić.

Pročitajte više