Šera se tekst iz 2008.: "Na prijedlog HSLS-a ukidaju se obvezne članarine za HGK"

Foto: Pixsell, screenshot

PO DRUŠTVENIM mrežama počeo se dijeliti stari tekst iz Poslovnog dnevnika, objavljen još 2008. godine. Naslov tog teksta, starog više od 12 godina, u kojem su izneseni veliki planovi za reformu Hrvatske gospodarske komore, bio je: "Bez obveze plaćanja HGK kroz tri godine."

Bili su tada u igri neki drugi akteri, na čelu vlade je bio Ivo Sanader, na čelu HGK Nadan Vidošević (obojica su kasnije pritvoreni zbog golemih korupcijskih afera za koje im se još uvijek, 12 godina kasnije, sudi), a na čelu HSLS-a je bila Đurđa Adlešič (ubrzo je stranku preuzeo Darinko Kosor).

Sve je posebno zabavno jer se sada ponovno plasira ista priča o velikoj reformi HGK koju će provesti HDZ-ova vlada na poticaj HSLS-a, iako od velike reforme koja je na sličan način najavljivana 2008. godine nije bilo baš ništa. 

Akteri su sada Plenković, Burilović i Hrebak. 

"Plan je da se Komora reorganizira postupno, kroz tri godine. Obvezne članarine koje plaćaju po sili zakona sva poduzeća za trećinu bi se prema tom prijedlogu svake godine kroz to razdoblje smanjivale. Potom bi HGK prešla na samofinanciranje, dakle, od 2011. godine", pisao je Poslovni dnevnik 2008. godine.

Ista priča o ukidanju članarine nakon tri godine, kako je doznao Index, plasirana je na koalicijskom sastanku na kojem se premijer Andrej Plenković rugao poduzetnicima prošlog tjedna.

Još jedan pasus teksta starog 12 godina danas zvuči aktualno, kao da ga je izgovorio sadašnji predsjednik HGK Luka Burilović, a ne posrnuli Nadan Vidošević.

"Na najave da će se na jednoj od idućih sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća naći reforma Komore predsjednik te institucije Nadan Vidošević reagirao je upozorenjem kako je neodgovorno 'dirati' Komoru bez da se konzultira s njom i promisli duboko što bi to značilo za jedan narod. Ukinuti HGK ili razmišljati o njezinu reorganiziranju svodeći ju na neobaveznost članstva Vidošević smatra 'atakom na posljednju instituciju koja može reći Kupujmo hrvatsko' te pita je li to nacionalni interes", stoji u tekstu iz 2008. godine.

Pročitajte više