Serge Brammertz: Ratko Mladić je živ i u Srbiji

"RATKO Mladić je živ i u Srbiji", izjavio je glavni haški tužitelj Serge Brammertz i dodao da to uvjerenje temelji na redovnim sastancima sa srpskim operativnim službama te na temelju informacija dostupnih tužiteljstvu. Prema Brammertzovim riječima za list Libr Belgique, srpske službe su nakon izbora 2008. godine postale puno efikasnije, što je i rezultiralo izvješćem u prosincu prošle godine, u kojem je Brammertz napisao da je zadovoljan nivoom napora koje ulaže Beograd u traženju haških bjegunaca.

"To je za nas prioritet broj jedan. Uhićenje dvojice posljednjih bjegunaca je od značaja za kredibilitet međunarodne zajednice jer je Tribunal osnovan da bi sudio osobama kao što je Mladić, koji je optužen kao odgovoran za najteži zločin na europskom teritoriju poslije Drugog svjetskog rata, srebreničku dramu", objasnio je Serge Brammertz.

Prema riječima Sergea Brammertza, on se u početku protivio povezivanju procesa proširenja EU-a sa suradnjom balkanskih zemalja s Haškim sudom. "Upravo ovaj uvjet je odigrao značajnu ulogu u suradnji srpske vlade s Haškim sudom".

Pročitajte više