Šešeljevo zdravstveno stanje i polica za knjige pred sucima ICTY-a

HAŠKI sud u srijedu je značajni dio statusne konferencije u predmetu "Šešelj" posvetio zdravstvenom stanju bivšeg vođe Srpske radikalne stranke, ali i njegovu zahtjevu da dobije policu za knjige u ćeliju.

Vojislav Šešelj, optužen za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, predsjedavajećem sucu Carmelu Agiusu požalio se na zdravlje, iznoseći na sjednici otvorenoj za javnost sve detalje posljednjeg zdravstvenog pregleda, od krvne slike i urina, do pretrage na AIDS.

Šešelj je kazao kako je u pritvoru izgubio 18 kilograma zbog "rimokatoličkog, inkvizitorskog" stava Haškog suda prema optuženicima. Navodeći kako se prije aktivno bavio sportom, Šešelj je kao svoj glavni zdravstveni problem iznio "puknuće stomačnog mišića" koje već tri mjeseca čeka rutinsku operaciju. Ustvrdio je da time Sud "ometa njegovu obranu", a da je ICTY na taj način već "rješavao neke sudske procese". Kao primjer naveo je i slučaj Milana Kovačevića koji je preminuo u sudskom pritvoru.

Šešelj je pokrenuo i pitanje navodnog odbijanja Haškog suda da mu u ćeliju postavi policu za knjige, a rasprava sa sucem vodila se i oko toga postoji li formular za takve zahtjeve i je li ga on ispunio. Šešelj je dodao je kako sadašnja pritvorska pravila predviđaju da policu za knjige moraju dobiti ili svi optuženici ili nijedan. Podulja rasprava je završena sudskim nalogom upravitelju pritvora da se i on mora posvetiti pitanju police. Žaleći se na skučeni prostor Šešelj je kazao da je iz ćelije već izbacio veliki dio "balasta kako bi se mogao organizirati" poput ventilatora.

"To se događa kada pišete previše knjiga, profesore", rekao je sudac. Šešelj je u srijedu, naime, zatražio da se u dokazni materijal uvrsti 80 njegovih knjiga, kojim će kako je, kazao, pobiti točke optužnice.

Pročitajte više