ŠEST ZEMALJA EU ZA ZAMRZAVANJE PRORAČUNA UNIJE

Šest europskih zemalja, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Nizozemska, Austrija i Švedska zatražile su u ponedjeljak zamrzavanje proračuna EU u razdoblju od 20072013., izazvavši ljutit odgovor predsjednika Europske komisije Romana Prodija. L

Predstavnici šest zemalja uputili su pismom Prodiju zahtjev da europski proračun ne prelazi jedan posto bruto domaćeg proizvoda, što bi praktički značilo zamrzavanje proračuna u trenutku kada se proširenjem Unije za deset novih članica pojavljuju dodatne potrebe.

"Čuda nisu moja specijalnost a čini mi se da čuda ne mogu činiti ni zemlje članice Unije. Sa svega jedan posto BDP-a jednostavno neće biti moguće učiniti sve ono što tih šest zemalja, kao i sve druge, od nas očekuju", odgovorio je Prodi.

Europska bi komisija krajem siječnja trebala usvojiti prvi nacrt višegodišnjeg financijskog plana EU za razdoblje od 2007. do 2013. Financijska pomoć moćno je oružje Berlina i Pariza, koji zagovaraju europski Ustav kojeg je pripremila Konvencija o budućnosti Europe. Tim oružjem se nastoji izvršiti pritisak na Madrid i Varšavu da prihvate spomenuti dokument.

Regionalna pomoć, koja se isplaćuje iz budžeta EU, vrlo je financijska važna i za Španjolsku i Poljsku.

(Hina) vk rb

Pročitajte više