Sestre milosrdnice: Tri člana i zamjenik ravnatelja traže poništenje izbora ravnatelja

TROJICA članova Upravnog vijeća Kliničke bolnice (KB) Sestre milosrdnice iz redova liječnika te bolnice i zamjenik ravnatelja Mladen Belicza zatražili su od ministra zdravstva Andre Vlahušića poništenje odluke o izboru Marka Duvnjaka za ravnatelja te zdravstvene ustanove.

Duvnjak je izabran krajem srpnja za ravnatelja KB-a umjesto Zvonimira Kusića koji je prethodno povukao kandidaturu smatrajući da se, smjenom trojice članova Upravnoga vijeća, u zadnji trenutak željelo spriječiti njegov izbor.

U dopisu ministru zdravstva priloženo je pravno mišljenje odvjetnika Veljka Miljevića koji je ocijenio da je izbor ravnatelja Sestara milosrdnica bio protupravan i nezakonit.

Odvjetnik to obrazlaže, među ostalim, time što je natječaj za izbor ravnatelja raspisalo Upravno vijeće bolnice u jednom sastavu, a odluku donijelo krnje i nepotpuno Vijeće u drugom sastavu, bez članova izabranih od bolnice, koji su prethodno zatražili da se natječaj ponovi.

Miljević je također ocijenio kako nije bilo razloga za razrješenje troje članova Vijeća iz prethodnog sastava, a pogotovo akademika Ive Šlausa koji je trebao pripremiti izvješća o kandidatima prijavljenim na natječaj za ravnatelja.

Upitna je, navodi se u pravnom mišljenju, i pravovremenost Duvnjakove prijave na natječaj, koja je podnesena nakon isteka roka od 15 dana nakon objave natječaja.

Odluke je donesena bez tri člana Vijeća iz bolnice, kao i ravnatelja te predsjednika Stručnog vijeća, čime je dovedena u pitanje i zakonitost cijelog postupka, navodi se u mišljenju poslanom ministru zdravstva.

Pravno tumačenje cijelog predmeta trenutno razmatra pravna služba Ministarstva zdravstva, na temelju čijeg će mišljenja ministar odlučiti hoće li poništiti natječaj za ravnatelja KB-a Sestre milosrdnice.

Pročitajte više